Gotuje bo lubię fit

27 lut 2020

CARPACIO z BURAKA z GRUSZKĄ

Aktualizacja: 30 gru 2020

Pyszne carpaccio z buraka z gruszką, świetne na kolację lub spotkanie ze znajomymi.

Aby je przygotować potrzebujecie:

  • 2 buraki (gotowe ugotowane można kupić w Biedronce lub Lidlu)

  • 2 gruszki

  • 2-3 garść rukoli

  • 1/3 kostka sera feta

  • 2 łyżki pestek dyni

  • Sos: 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do odpowiedniej konsystencji.

Buraki zawijam w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec około 2 h. Po wystudzenia kroję w cieniutkie plasterki Układam na dużym płaskim talerzu.

Rukolę myję i osuszam ręcznikiem turystycznym, układam na burakach. Ser feta kroję w drobną kostkę i układam na mojej sałatce, pestki dyni prażę chwilę na suchej patelni. Sałatkę polewam sosem i posypuję pestkami i gotowe😋

    23940