Gotuje bo lubię fit

15 wrz 2020

DOMOWY CHLEB

Aktualizacja: 20 wrz 2020

Domowy chleb

Przepis:

  • 330g mąki pszennej tortowej

  • 170g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 7g drożdży suchych

  • 400 ml wody lekko ciepłej

  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub zwykłej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do miski wsypuję mąkę, drożdże sól i cukier, wlewam oliwę i powoli dolewam wodę, mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników. Masa jest lepiącą ale taka ma być, posypuję jeszcze ciasto mąką, przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie masę wykładam na blat posypany mąką i z masy formujemy okrągły chlebek, (pokazuję jak na instastory).

Garnek wstawiam do piekarnika i nagrzewam go (temperatura 200 stopni termoobieg). Ciasto przekładamy do naczynia posypuję delikatnie mąka i lekko nacinam chleb nożem. Piekę 30 minut w 200 stopniach pod przykryciem, następnie zdejmuję przykrywkę i piekę kolejne 30 minut bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. Chlebek bez problemu wychodzi z garnka

    7280