Gotuje bo lubię fit

27 wrz 2020

DROŻDŻÓWKI

PRZEPIS:

  • 25 g drożdży

  • 250 ml mleka @powiedz_mu_z_wart_milk

  • 2 łyżki cukru lub 4 łyżki zamiennika cukru erytrol

  • 2 łyżki mąki

Z powyższych składników robię rozczyn. Drożdże rozdrabniam, wrzucam do miski, dodaję cukier i mąkę i zalewam lekko ciepłym mlekiem i odstawiam na parę minut.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki

  • 70 g masła rozpuszczonego

  • 2 łyżki cukru lub 4 łyżki erytrolu

  • szczypta soli

  • 2 jajko

Składniki wrzucam do miski, wlewam rozczyn i wyrabiam parę minut ciasto za pomocą miksera lub ręcznie. Następnie ciasto posypuję mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części.

Jedną część ciasta rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej 30 na 40 cm i smaruję masą serową:

  • 250 g twarogu

  • 1 żółtko

  • 3 łyżki cukru / erytrol

Składniki łącze ze sobą i rozsmarowuję na cieście. Następnie na ser wykładam 📌maliny. Ciasto zwijam w roladę i kroję na ok 10-12 cienkich bułeczek.

Drugą część ciasta rozwałkowuję tak samo jak w przypadku pierwszej część i smaruję ulubionym dżemem. Zwijam w roladę i kroję w cienkie bułeczki.

KRUSZONKA:

  • 50 g mąki

  • 30 g masła zimnego

  • 30 g cukru / erytrolu

Składnik łącze i wyrabiam chwilę ręcznie lub przy pomocy miksera.

Bułeczki smaruję rozmąconym żółtkiem i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (termoobieg) i piekę 15-20 minut, każda blachę osobno. Wykonanie na instastory na moim Instagramie https://www.instagram.com/gotuje_bo_lubie_fit/?hl=pl

    5280