Gotuje bo lubię fit

30 sie 2021

MALINY W SYROPIE

Maliny w syropie to pyszny pomysł na zamknięcie lata w słoikach. Maliny w syropie nadają się do ciast, deserów, owsianki, naleśników, placuszków, jak również do herbaty.

Aby przygotować maliny w syropie potrzebujecie:

  • 1 kg malin

  • 1/2 kg cukru

  • 300 ml wody

  • 4 średniej wielkości słoiki

Na początku maliny przebieram i płucze na sitku. Pozostawiam na sitku, żeby obciekły.

W garnku zagotowuje 300 ml wody, dodaję do niej 1/2 kg cukru i mieszamy, aż cukier się dobrze rozpuści.

Maliny umieszczam w wyparzonych słoiczkach, zalewam gorącą zalewą, dokładnie zakręcam (wyparzonymi zakrętkami).

Teraz pasteryzuję słoiki. Do garnka wkładam bawełnianą ściereczkę i następnie układam słoiki, zalewam do 3/4 wysokości wodą. Słoiki pasteryzuję 20 minut od zagotowania.

Przechowuję w chłodnym miejscu np. w piwnicy.

Ja miałam słoiczki o pojemności 500 ml, dlatego wyszły mi nie pełne. Polecam użyć mniejszych słoików.

W taki sam sposób postępuje z jeżynami.

#maliny #jeżyny #malinywsyropie #jeżynywsyropie #przetworynazimę #malinywsłoiku #malinynazimę

    17980