Gotuje bo lubię fit
8 gru 2021
PASTA NA KANAPKI - pomysł na śniadanie lub kolację, a może spotkanie ze znajomymi lub Sylwestra?
Cieszę się, że pasta Wam się spodobała. Już Wam zostawiam przepis:
📌10 szprotek świeżych lub wędzonych
📌6-7 pomidorów suszonych
📌3 jajka
📌garść natki pietruszki
📌2 łyżki jogurty naturalnego
📌2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
📌sól, pieprz do smaku
Szprotki świeże patroszę i smażę na rozgrzanej patelni na odrobinie tłuszczu.
Następnie wszystkie składnik wkładam do wysokiego naczynia i miksuję na gładką pastę. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i nakładam na świeżą bagietkę lub grzanki z bagietki. Jest naprawdę pyszna, więc polecam Wam wypróbować. Miłego wieczoru 😊😘
Przepis powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w ktorym biorę udział.
Szprotka to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym.
Więcej na temat szprotek poczytacie tutaj https://naturalniebaltyckie.pl/edukacja/baltyckie-gatunki-ryb
Post we współpracy z Naturalnie Bałtyckie.