Gotuje bo lubi臋 fit
22 maj 2021
Cze艣膰 Kochani 馃榾 dzis podrzucam pomys艂 na pyszny obiad, a mo偶e kolacj臋? Krucha tarta ze szparagami z pomidorkami i boczkiem. Wysz艂a pyszna馃構
Ju偶 Wam zostawiam przepis:
馃搶250g m膮ki pszennej lub orkiszowej lub mieszanki r贸偶nych m膮k (u mnie dzi艣 mieszanka pszennej pe艂noziarnistej, ry偶owej i owsianej)
馃搶130g zimnego mas艂a
馃搶1 jajko
馃搶 szczypta soli
Z podanych sk艂adnik贸w zagniatam ciasto i nast臋pnie wk艂adamy je na oko艂o 1 godzin臋 do lod贸wki. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni (g贸ra-d贸艂). Wyjmuj臋 ciasto z lod贸wki i rozwa艂kowuj臋. Nast臋pnie wyk艂adam nim naczynie do tarty 26 cm i zapiekam 15 minut.
Teraz bior臋 si臋 za farsz:
馃搶1 p臋czek szparg贸w
馃搶10-12 pomidork贸w koktajlowych
馃搶200g boczku w臋dzonego
馃搶150 g sera sa艂atkowego
馃搶125 mln 艣mietanki 30%
馃搶125 mln mleka
馃搶2 jajka
馃搶s贸l, pieprz, papryka ostra
Boczek kroj臋 drobno i podsma偶am na suchej patelni.
Szparagi myj臋, nast臋pnie od艂amuj臋 twarde ko艅c贸wki i kroj臋 na mniejsze cz臋艣ci. W misce roztrzepuj臋 2 jajka, dodaj臋 艣mietan臋 i mleko, a nast臋pnie przyprawy. Wszystko mieszam. Dodaj臋 ser sa艂atkowy i rozdrabniam go widelcem. Gotow膮 mas臋 jajeczn膮 wylewam na zapieczony sp贸d. Uk艂adam na tarcie szparagi, pomidorki koktajlowe i boczek. Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperatur臋 do 180 stopni i piek臋 jeszcze 30 minut. Pycha