Gotuje bo lubię fit

6 kwi 2022

ZEBRA CIASTO

CIASTO ZEBRA pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Pamiętam jak mama je piekła.
 

Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)


 
Przepis:
 
📌2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 375g + 3 łyżki
 
📌1 szklanka cukru - 230g
 
📌1 szklanka wody gazowanej - 250g
 
📌3/4 szklanki oleju - 200g
 
📌5 jajek
 
📌3 łyżki kakao 25g
 
📌2 łyżeczki proszku do pieczenia - 18g
 

 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wkładam do miksera i ubijam na puszystą masę około 10-15 minut. Pod koniec ubijania dodaję partiami cukier. Masa powinna być jasna.
 
Następnie dolewam małym strumieniem wodę oraz olej i miksuję chwilę do połączenia się składników.
 
Następnie do masy przesiewam mąkę i proszek do pieczenia partiami (delikatnie mieszam szpatułką). Masę dzielę na dwie równe części: do jednej dodaję 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszam do połączenia składników. Tortownicę 24 cm wykładam papierem. Na środek wylewam po dwie łyżki ciasta na zmianę jasną i ciemną masę. Tortownicę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni góra-dół i piekę 40-55 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i studzę. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem lub przygotowuję polewę czekoladową. Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu i dzieciaki je bardzo lubią, także polecam wypróbować.

    13570