Gotuje bo lubię fit

5 paź 2023

ZUPA KREM Z DYNI I BATATÓW

Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę z pieczonej dyni i batatów. Do przygotowania zupy wykorzystałam dynie piżmową, która jest nieco słodsza od hokkaido i delikatnie orzechowa.

Aby przygotować zupę potrzebujesz następujących składników:

📌1 mała dynia piżmowa

📌1 batat

📌1 cebula

📌1 papryczka chili

📌główka czosnku

📌kilka gałązek tymianku

📌3 łyżki oleju rzepakowego

📌1 łyżeczka ziół prowansalskich

📌1 łyżeczka kurkumy

📌1 łyżeczka papryki słodkiej

📌2-3 szlanki bulionu warzynego

📌150 ml mleczka kokosowego

📌chleb żytni

📌1 kulka mozarelli

Warzywa myję, kroję na pół. Układam w naczyniu do pieczenia. Posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę 40 minut w 200 stopniach (góra-dół). Następnie warzywa obieram i przekładam do blendera kielichowego, dodaję mleczko kokosowe i bulion. Miksuję na gładki krem. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta dodajcie więcej bulionu. Zupę podaję z grzankami, dekoruję listkami tymianku i mleczkiem kokosowym.

Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).

Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: Gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.

    6010