ŚLEDZIE w SOSIE MUSZTARDOWYM


Kolejny tydzień minął, więc mam dla Was kolejny przepis w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Przy piąteczku serwuję śledziki. Śledzik w sosie musztardowym i sałatkę śledziowa. Lubicie śledzie?


W weekend Andrzejki, więc myślę, że takie przystawki świetnie się sprawdzą, jak również możecie je zaserwować na wigilijnym stole.


Przepis na sałatkę śledziową widoczną na zdjęciu z tyłu znajdziesz tutaj.

Śledzie bałtyckie osiągają długość ok 18-24 cm. Mięso śledzia jest miękkie, tłuste, ma wyrazisty smak. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, oleju, w sosie śmietanowym, doskonale również smakują z patelni czy wędzone.


Na początku przygotowuję śledzie w zalewie octowej. Potrzebuję:

  • 6 śledzie bałtyckie

składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody

  • 0,5 szklanki octu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka cukru

Śledzie bałtyckie patroszę i następnie myję dokładnie pod zimną wodą.

Wszystkie składniki na zalewę umieszczam w garnku i doprowadzam do wrzenia, gotuję ok 2 minuty i następnie zostawiam do wystudzenia. Do garnka z zimną zalewą wkładam śledzie i zostawiam na jeden dzień aby się zamarynowały. Następnego dnia ze śledzi pozbywam się głów i kręgosłupów. Tak przygotowane śledzie można wykorzystać na wiele różnych sposobów.



Śledzik w sosie musztardowym:

  • 4 filety śledziowe w zalewie octowej

  • 150g jogurtu naturalnego

  • 100g majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 2 łyżki koperku.


Śledzia kroję na mniejsze kawałki. W miseczce mieszam, jogurt naturalny, majonez, musztardę, kurkumę i koper, wrzucam śledzi i wszystko dokładnie mieszam. Polecam wypróbować przepis. Fajnie smakują jako przystawka, sprawdza się również na obiad do ziemniaczków.




650 wyświetleń0 komentarzy