Hej kochani, dziś zapraszam na pyszną, lekka babkę cytrynowa, idealna na wielkanocny stół. Aby ją zrobić potrzebujecie:
200 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
140 g cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 cytryna
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowa do wysmarowania formy:
1 łyżka oleju lub masła
bułka tarta do wysypania formy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie myję i ścieram z niej skórkę, następnie wyciskam sok z cytryny. Miękkie masło miksuję z żółtkami i cukrem na gładką masę. Następnie przesiewam do masy mąkę i proszek do pieczenia, dodaję skórkę oraz sok z cytryny i miksuję wszystko na jednolitą masę. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Następnie białka przekładam do masy i mieszam delikatnie. Foremkę do babki smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Przekładam gotowe ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut (góra - dół) do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto wyjmuję z formy i przygotowuje lukier cytrynowy.
3 łyżki soku z cytryny mieszam z 140g cukru pudru. Gotowym lukrem polewam babkę i dekoruje wg uznania.
Comments