BABKA CYTRYNOWA


Hej kochani, dziś zapraszam na pyszną, lekka babkę cytrynowa, idealna na wielkanocny stół. Aby ją zrobić potrzebujecie:


  • 200 g mąki pszennej

  • 90 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g masła

  • 140 g cukru

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej

  • 1 cytryna

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowa do wysmarowania formy:

  • 1 łyżka oleju lub masła

  • bułka tarta do wysypania formy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie myję i ścieram z niej skórkę, następnie wyciskam sok z cytryny. Miękkie masło miksuję z żółtkami i cukrem na gładką masę. Następnie przesiewam do masy mąkę i proszek do pieczenia, dodaję skórkę oraz sok z cytryny i miksuję wszystko na jednolitą masę. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Następnie białka przekładam do masy i mieszam delikatnie. Foremkę do babki smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Przekładam gotowe ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut (góra - dół) do suchego patyczka.


Po przestudzeniu ciasto wyjmuję z formy i przygotowuje lukier cytrynowy.

  • 3 łyżki soku z cytryny mieszam z 140g cukru pudru. Gotowym lukrem polewam babkę i dekoruje wg uznania.



2789 wyświetleń0 komentarzy