BAJADERKI


Hej kochani, dziś mam dla Was przepis na domowe bajaderki, lubicie? Fajny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta, tylko raczej takich suchych bez kremów. Ja do moich wykorzystałam kilku dniowego murzynka, a proporcje miałam takie: 📌400g ciasta np.murzynka 📌100g herbatników 📌4 łyżki masła orzechowego 📌80 g masła 📌1/4 szklanki mleka 📌200g powideł śliwkowych 📌3 łyżki kakao Do obtoczenia: 📌posiekane orzechy lub wiórki kokosowe Ciastka i ciasto drobno pokruszyłam. W garnku zagotowałam mleko z masłem i kakao. Następnie lekko studzę i mieszam z pokruszonymi ciastami, dodaję dżem i masło orzechowe. Wszystko zagniatam do otrzymania jednolitej masy. Jeżeli masa była by za sucha można dodać więcej dżemu lub masła orzechowego, natomiast jeżeli jest za rzadka można dodać więcej herbatników. Z przygotowanej masy formuje kulki i obtaczam je w orzechach lub wiórkach. Odstawiam do lodówki na parę godzin, żeby stwardniały.




591 wyświetleń0 komentarzy