Hej kochani, dziś mam dla Was przepis na domowe bajaderki, lubicie? Fajny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta, tylko raczej takich suchych bez kremów. Ja do moich wykorzystałam kilku dniowego murzynka, a proporcje miałam takie: 📌400g ciasta np.murzynka 📌100g herbatników 📌4 łyżki masła orzechowego 📌80 g masła 📌1/4 szklanki mleka 📌200g powideł śliwkowych 📌3 łyżki kakao Do obtoczenia: 📌posiekane orzechy lub wiórki kokosowe Ciastka i ciasto drobno pokruszyłam. W garnku zagotowałam mleko z masłem i kakao. Następnie lekko studzę i mieszam z pokruszonymi ciastami, dodaję dżem i masło orzechowe. Wszystko zagniatam do otrzymania jednolitej masy. Jeżeli masa była by za sucha można dodać więcej dżemu lub masła orzechowego, natomiast jeżeli jest za rzadka można dodać więcej herbatników. Z przygotowanej masy formuje kulki i obtaczam je w orzechach lub wiórkach. Odstawiam do lodówki na parę godzin, żeby stwardniały.
top of page
Szukaj
bottom of page
Comments