BROWNIE
200 g masła lub oleju kokosowego
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
180 g erytrytolu lub cukru 150 g
100 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
MASA SEROWA
500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
100 g erytrytolu / cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
100 ml śmietanki 36% lub 30%
125 - 250 g malin
W rondelka rozpuścić olej kokosowy, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
W misce zmiksować jajka z erytrytolem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do sól i zmiksować na jednolite ciasto.
Ser, erytrytol, mąkę ziemniaczaną i jajka zmiksować do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez około 2 minuty.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć brownie, następnie na wierzch wyłożyć masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 - 40 minut w 175 stopniach, aż warstwa serowa będzie zastygnięta. W trakcie pieczenia, po około 15 minutach, wyłożyć na wierzch maliny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Comments