Przepis:
500g mąki orkiszowej (400g jasnej + 100 g orkiszowej pełnoziarnistej)
140 ml mleka w temperaturze pokojowej
140 ml wody
7g drożdży suchych lub 25g świeżych (ze świeżych robię wcześniej rozczyn)
40 g oliwy z oliwek, oleju lub masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka erytrytol lub 1 łyżeczka cukru.
Wszystkie składniki wrzucam do robota i wyrabiam masę około 7 minut, można również ręcznie około 10 minut, żeby składniki ładnie się połączyły. W przypadku drożdży świeżych trzeba zrobić roszczyn. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie z ciasta robię 8 bułeczek układam na blachę, przykrywam ściereczką i znowu zostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie każdą bułkę smaruje wodą przy użyciu pędzelka, a następnie posypuję pestkami słonecznika. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piekę 20 minut. Wyjmuje z piekarnika i przykrywam ściereczką do wystudzenia.
Kommentare