BUŁECZKI ORKISZOWE


Przepis:

  • 500g mąki orkiszowej (400g jasnej + 100 g orkiszowej pełnoziarnistej)

  • 140 ml mleka w temperaturze pokojowej

  • 140 ml wody

  • 7g drożdży suchych lub 25g świeżych (ze świeżych robię wcześniej rozczyn)

  • 40 g oliwy z oliwek, oleju lub masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka erytrytol lub 1 łyżeczka cukru.


Wszystkie składniki wrzucam do robota i wyrabiam masę około 7 minut, można również ręcznie około 10 minut, żeby składniki ładnie się połączyły. W przypadku drożdży świeżych trzeba zrobić roszczyn. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie z ciasta robię 8 bułeczek układam na blachę, przykrywam ściereczką i znowu zostawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie każdą bułkę smaruje wodą przy użyciu pędzelka, a następnie posypuję pestkami słonecznika. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piekę 20 minut. Wyjmuje z piekarnika i przykrywam ściereczką do wystudzenia.