BUŁECZKI ŚNIADANIOWE mięciutkie i puszyste idealne na śniadanie czy kolację, jak również do burgerów.
Przepis na 15 bułeczek:
📌500 g mąki pszennej
📌25 g drożdży świeżych
📌1 szklanka lekko ciepłego mleka , nie gorącego
📌1 łyżka cukru
📌1 łyżeczka soli
📌70 g masła
📌2 jajka + 1 do smarowania bułeczek
📌do posypania sezam i mak
Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem (nie gorącym), dodaję cukier, 2 łyżki mąki, mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 10-15 min do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam i studzę.
Bułeczki wyrabiam ręcznie lub przy użyciu robota. Mąkę wsypuję do misy robota, dodaję jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Miksuję przy użyciu haka, jak składniki się ze sobą połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze ok 5 min mikserem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Następnie wykładam ciasto na podsypany mąką blat i zagniatam ponownie, dzielę ciasto na 15 części i tworze bułeczki. Mogą być zwykle maślane lub można dodać do środka dżem lub czekoladę. Przykrywamy jeszcze ściereczką i odstawiamy na ok 30 min, żeby jeszcze podrosły. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (góra dół), bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem , posypuję makiem i sezamem i piekę przez 13-15 min (obserwuje je podczas pieczenia, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej i dostosowuję czas do swojego piekarnika). Mega pyszne. 🙂
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit po przepisy w formie video.
תגובות