
CARPACIO z BURAKA to moja propozycja na święta lub sylwestra, co powiesz na taką sałatkę?
Kliknij tu ⬇️⬇️⬇️ aby obejrzeć film z przygotowania sałatki.
Youtube: gotujebolubie_Ania
Aby przygotować sałatkę potrzebujesz:
📌4 buraki ugotowane lub upieczone (gotowe możecie kupić w różnych sklepach)
📌2-3 garście rukoli
📌50g sera pleśniowego blue
📌3 łyżki płatków migdałowych lub orzechów włoskich
sos:
📌3 łyżeczki musztardy francuskiej,
📌2 łyżeczki płaskie miodu,
📌sok z połowy cytryny,
📌3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do odpowiedniej konsystencji.
Wszystkie składniki na sos wkładam do słoika lub kokilki i energicznie mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.
Buraki zawijam w folię aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 2 godziny. Studzę i obieram.
Buraki można również ugotować. Wtedy buraki dokładnie myję i w łupinach wkładam do garnka. Zalewam wodą i gotuję 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyjmuję z wody i studzę. Obieram.
Po wystudzeniu kroję w cieniutkie plasterki. Układam na dużym płaskim talerzu. Rukolę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, a następnie układam na burakach. Ser rwę na małe kawałki lub kroję w drobną kostkę i układam na mojej sałatce. Płatki migdałów prażę chwilę na suchej patelni. Sałatkę polewam sosem i posypuję płatkami i gotowe. Smacznego 😋

Po przepisy w formie wideo, zapraszam rownież na moim instagramie gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoku gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: Gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Comments