
Pyszne carpaccio z buraka z gruszką, świetne na kolację lub spotkanie ze znajomymi.
Aby je przygotować potrzebujecie:
2 buraki (gotowe ugotowane można kupić w Biedronce lub Lidlu)
2 gruszki
2-3 garść rukoli
1/3 kostka sera feta
2 łyżki pestek dyni
Sos: 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do odpowiedniej konsystencji.
Buraki zawijam w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec około 2 h. Po wystudzenia kroję w cieniutkie plasterki Układam na dużym płaskim talerzu.
Rukolę myję i osuszam ręcznikiem turystycznym, układam na burakach. Ser feta kroję w drobną kostkę i układam na mojej sałatce, pestki dyni prażę chwilę na suchej patelni. Sałatkę polewam sosem i posypuję pestkami i gotowe😋

Comments