CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI z CZARNUSZKĄ


Przepis na keksówkę 10x30 mierzoną od góry:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 400 ml wody

  • 20 g drożdży świeżych lub 5,6 g suchych (suche wsypuję od razu do ciasta)

  • 1 łyżka soli

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki czarnuszki do ciasta + trochę do posypania ok 2 łyżki.


Drożdże rozdrabniam i zalewam woda. Następnie wsypuję mąkę i dodaję pozostałe składniki. Masę mieszam łyżką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto trzymam w misce pod przykryciem ok 1 godzinę, jak podwoi swoją objętość, to wtedy mieszam żeby pozbyć się powietrza i przekładam do keksówki, wyłożonej papierem i posypuję czarnuszką. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Piekę 25 minut (góra-dół) następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni termoobiegu i piekę kolejne 25-35 minut. Zależy od piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmuje z piekarnika.

Ciasto ładnie odchodzi od papieru.

89 wyświetleń0 komentarzy