CIASTO 3BIT


Pysznie ciasto bez pieczenia idealne na weekend, zupe艂nie nie fit, wi臋c kalorii nie licz臋 馃槀 Ale od czasu do czasu mo偶na sobie pozwoli膰. Najwa偶niejsze zachowa膰 r贸wnowag臋 馃檪 Aby je przygotowa膰 potrzebujecie: 馃搶2 budynie 艣mietankowe bez cukru 馃搶650 ml mleka 2% PowiedzMu 馃搶200g mas艂a 82% PowiedzMu 馃搶400g herbatnik贸w 馃搶1 puszka masy kr贸wkowej 馃搶500 ml 艣mietany krem贸wki 36% PowiedzMu 馃搶100g cukru drobnego 馃搶10g 偶elatyny + 100ml wrz膮tku 馃搶50 g gorzkiej czekolady Na pocz膮tku przygotowuj臋 budy艅. W 150 ml mleka mieszam dwa budynie. Do garnka wlewam 500 ml mleka i zagotowuj臋. Nast臋pnie wlewam budy艅 + 50g cukru i mieszam do czasu, a偶 masa 艂adnie zg臋stnieje. Nast臋pnie przykrywam foliow膮 torebk膮 (偶eby nie zrobi艂 si臋 korzuch) i odstawiam do ca艂kowitego wystygni臋cia. Jak budy艅 wystygnie miksuj臋 budy艅 z mi臋kkim mas艂em. Mi臋kkie mas艂o ubijam mikserem i nast臋pnie dodaj臋 po 艂y偶ce budyniu i miksuj臋 do czasu, a偶 masa si臋 艂adnie po艂膮czy. Mas臋 kr贸wkow膮 wk艂adam na par臋 minut do garnka z ciep艂膮 wod膮, dzi臋ki temu masa b臋dzie lepiej si臋 rozprowadza膰 po herbatnikach. Blach臋 o wymiarach 25x34 cm wyk艂adam papierem. Na dnie blachy uk艂adam warstw臋 herbatnik贸w, nast臋pnie mas臋 kr贸wkow膮, znowu herbatniki, mas臋 budyniow膮 i kolejn膮 warstw臋 herbatnik贸w. Czas na ostatni膮 warstw臋. 呕elatyn臋 zalewam wod膮 i zostawiam do nap臋cznienia. Nast臋pnie wstawiam do garnka z ciep艂膮 wod膮 i mieszam do ca艂kowitego rozpuszczenia, studz臋. Zimn膮 艣mietan臋 ubijam na sztywno, pod koniec dodaj膮c cukier oraz przestudzon膮 偶elatyn臋. 艢mietan臋 wyk艂adam na wierzch ciasta, posypuj臋 start膮 na drobnych oczkach tarki czekolad膮. Ciasto wstawiam do lod贸wki na kilka godzin, a najlepiej na ca艂膮 noc. Polecam, mega pyszne.





407 wy艣wietlenia0 komentarz