google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

CIASTO 3BIT


Pysznie ciasto bez pieczenia idealne na weekend, zupełnie nie fit, więc kalorii nie liczę 😂 Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić. Najważniejsze zachować równowagę 🙂 Aby je przygotować potrzebujecie: 📌2 budynie śmietankowe bez cukru 📌650 ml mleka 2% PowiedzMu 📌200g masła 82% PowiedzMu 📌400g herbatników 📌1 puszka masy krówkowej 📌500 ml śmietany kremówki 36% PowiedzMu 📌100g cukru drobnego 📌10g żelatyny + 100ml wrzątku 📌50 g gorzkiej czekolady Na początku przygotowuję budyń. W 150 ml mleka mieszam dwa budynie. Do garnka wlewam 500 ml mleka i zagotowuję. Następnie wlewam budyń + 50g cukru i mieszam do czasu, aż masa ładnie zgęstnieje. Następnie przykrywam foliową torebką (żeby nie zrobił się korzuch) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Jak budyń wystygnie miksuję budyń z miękkim masłem. Miękkie masło ubijam mikserem i następnie dodaję po łyżce budyniu i miksuję do czasu, aż masa się ładnie połączy. Masę krówkową wkładam na parę minut do garnka z ciepłą wodą, dzięki temu masa będzie lepiej się rozprowadzać po herbatnikach. Blachę o wymiarach 25x34 cm wykładam papierem. Na dnie blachy układam warstwę herbatników, następnie masę krówkową, znowu herbatniki, masę budyniową i kolejną warstwę herbatników. Czas na ostatnią warstwę. Żelatynę zalewam wodą i zostawiam do napęcznienia. Następnie wstawiam do garnka z ciepłą wodą i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, studzę. Zimną śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz przestudzoną żelatynę. Śmietanę wykładam na wierzch ciasta, posypuję startą na drobnych oczkach tarki czekoladą. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Polecam, mega pyszne.





2775 wyświetleń0 komentarzy

Comments


bottom of page