CIASTO CZEKOLADOWE

Dzi艣 mam dla Was przepis na najprostsze ciasto czekoladowe jakie znam馃構, szybko si臋 robi, jest puszyste i wilgotne, smakuje pysznie i zawsze wychodzi.


Przepis (blaszka 艣rednia 24 x 27cm):

  • 2 szkl m膮ki (34dag)

  • 1 szkl cukru / erytrytolu ja u偶y艂am cukru kokosowe (22dag)

  • 1 szkl mleka lub napoju ro艣linnego (250 ml)

  • 1 szkl oleju (210 ml)

  • 1 艂y偶eczka (czubata) proszku do pieczenia (0,4 dag)

  • 1 艂y偶eczka (czubata) sody oczyszczanej (0,4 dag)

  • 3 艂y偶ki kakao (2,1 dag)

  • 3 艂y偶ki powide艂 lub innego ulubionego d偶emu (3 dag)

  • 1 jajko 艣rednie

  • (聽mo偶e by膰 przyprawa piernikowa oko艂o 2 艂y偶eczek, ewentualnie owoce wg uznania)

Polewa:

  • 100g czekolady

  • 30g mas艂a

Mas艂o rozpuszczamy w rondelku, dodaj臋 czekolad臋 i mieszam do ca艂kowitego rozpuszczenia)


Wszystkie sk艂adniki, opr贸cz powide艂, wrzucam do miski i miksuj臋, powid艂a daje na koniec i mieszam.

Ciasto wylewam do wy艂o偶onej papierem blaszki i piek臋 w temp 150-160 oC聽,oko艂o 50 min. Blaszka 艣rednia 24 x 27cm mierzona od do艂u.

Murzynek ten jest fajna baz膮 do W-Zetki, fajnie smakuje tak偶e z owocami. Po przestudzeniu polewam polew膮 i gotowe.

519 wy艣wietle艅0 komentarzy