Dziś mam dla Was przepis na najprostsze ciasto czekoladowe jakie znam😋, szybko się robi, jest puszyste i wilgotne, smakuje pysznie i zawsze wychodzi.
Przepis (blaszka średnia 24 x 27cm):
2 szkl mąki (34dag)
1 szkl cukru / erytrytolu ja użyłam cukru kokosowe (22dag)
1 szkl mleka lub napoju roślinnego (250 ml)
1 szkl oleju (210 ml)
1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia (0,4 dag)
1 łyżeczka (czubata) sody oczyszczanej (0,4 dag)
3 łyżki kakao (2,1 dag)
3 łyżki powideł lub innego ulubionego dżemu (3 dag)
1 jajko średnie
( może być przyprawa piernikowa około 2 łyżeczek, ewentualnie owoce wg uznania)
Polewa:
100g czekolady
30g masła
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodaję czekoladę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia)
Wszystkie składniki, oprócz powideł, wrzucam do miski i miksuję, powidła daje na koniec i mieszam.
Ciasto wylewam do wyłożonej papierem blaszki i piekę w temp 150-160 oC ,około 50 min. Blaszka średnia 24 x 27cm mierzona od dołu.
Murzynek ten jest fajna bazą do W-Zetki, fajnie smakuje także z owocami. Po przestudzeniu polewam polewą i gotowe.
Comments