Postaw mi kawę na buycoffee.to CIASTO CZEKOLADOWE
top of page

CIASTO CZEKOLADOWE

Dziś mam dla Was przepis na najprostsze ciasto czekoladowe jakie znam😋, szybko się robi, jest puszyste i wilgotne, smakuje pysznie i zawsze wychodzi.


Przepis (blaszka średnia 24 x 27cm):

  • 2 szkl mąki (34dag)

  • 1 szkl cukru / erytrytolu ja użyłam cukru kokosowe (22dag)

  • 1 szkl mleka lub napoju roślinnego (250 ml)

  • 1 szkl oleju (210 ml)

  • 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia (0,4 dag)

  • 1 łyżeczka (czubata) sody oczyszczanej (0,4 dag)

  • 3 łyżki kakao (2,1 dag)

  • 3 łyżki powideł lub innego ulubionego dżemu (3 dag)

  • 1 jajko średnie

  • ( może być przyprawa piernikowa około 2 łyżeczek, ewentualnie owoce wg uznania)

Polewa:

  • 100g czekolady

  • 30g masła

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodaję czekoladę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia)


Wszystkie składniki, oprócz powideł, wrzucam do miski i miksuję, powidła daje na koniec i mieszam.

Ciasto wylewam do wyłożonej papierem blaszki i piekę w temp 150-160 oC ,około 50 min. Blaszka średnia 24 x 27cm mierzona od dołu.

Murzynek ten jest fajna bazą do W-Zetki, fajnie smakuje także z owocami. Po przestudzeniu polewam polewą i gotowe.

740 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel