CIASTO LE艢NY MECH


Witajcie Kochani 馃榾 dzi艣 zapraszam na pyszne ciasto, kt贸re kojarzy mi si臋 z wiosn膮, ostatnio nie czu膰 wiosny w powietrzu, wi臋c u mnie wiosna na talerzu. Le艣ny mech, czyli ciasto szpinakowe, kt贸re smakuje ob艂臋dnie, a szpinak w tym cie艣cie jest nie wyczuwalny, daje za to pi臋kny zielony kolor. Ju偶 Wam zostawiam przepis na okr膮g艂膮 tortownic臋 24 cm:

  • 200 g szpinaku 艣wie偶ego

  • 2 szklanki m膮ki pszennej聽 lub orkiszowej jasnej (300 g)

  • 1 szklanka erytrolu lub cukru (180g)

  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

  • 2/3 szklanki oleju (120g)

  • 3 jajka

  • 500 ml 艣mietany krem贸wki 36%

  • 250 g mascarpone

  • 1 艣mietan fix

  • 1 艂y偶ka cukru lub 2 艂y偶ki erytrolu

  • 100g konfitury porzeczkowej lub jagodowej

  • owoce do dekoracji Szpinak p艂ucze na sitku i ods膮czam. Nast臋pnie blenduje go na g艂adk膮 mas臋 z olejem i jajkami. Suche sk艂adniki聽 mieszam w misce i nast臋pnie wsypuj臋 do masy szpinakowej. Mieszam wszystko 艂y偶k膮 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Gotow膮 mas臋 przelewam do wy艂o偶onej papierem tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (g贸ra - d贸艂), piek臋 40-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylam drzwi piekarnika i tak studz臋 ciasto. Nast臋pnie ostrym no偶em odcinam g贸r臋 ciasta, kt贸r膮 krusz臋 drobno. W misce ubijam dobrze sch艂odzon膮 艣mietan臋, na koniec dodaj臋 cukier, 艣mietan fix i mascarpone. Sp贸d ciasta smaruj臋 konfitur膮 porzeczkow膮, na konfitur臋 wyk艂adam bit膮 艣mietan臋 z mascarpone i na koniec g贸r臋 posypuj臋 pokruszonym ciastem. Dekoruje owocami. Pycha馃槂 fajnie wygl膮da i pysznie smakuje.





901 wy艣wietle艅0 komentarzy