CIASTO MARCHEWKOWE


Witajcie kochani 馃槂wpadam 偶yczy膰 wam mi艂ego pi膮tku i zostawiam przepis na pyszne ciasto marchewkowe, o kt贸re prosili艣cie.


PRZEPIS (blacha 24 cm):

  • 250 g m膮ki (ja u偶y艂am gryczanej, ale robi艂am te偶 ze zwyk艂ej)

  • 250 g marchewki (3 艣rednie)

  • 130 g jab艂ka (1 艣rednie)

  • 180 g oleju

  • 3 jajka

  • 160 g erytrytol (cukru/ cukru trzcinowego)

  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej

  • 1 艂y偶eczka cynamonu


Marchewk臋 i jab艂ko zetrze膰 na tarce o drobnych oczkach, odstawi膰 na bok.

W misce ubi膰 chwil臋 jajka z erytrytolem/cukrem. Doda膰 olej i dalej chwil臋 ubija膰. Nast臋pnie wrzucam m膮k臋 z proszkiem, sod膮 i cynamonem i dalej chwil臋 ubijam na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie dodaj臋 marchewk臋 i jab艂ko i mieszam.

Piek臋 45 minut w 180 stopniach.

Blacha okr膮g艂a 24 cm.

Dekoracja dowoln膮. Ja po艂o偶y艂am serek Bieluch 150g wymieszany z 25g erytrytol zmielonego na puder i posypa艂am start膮 gorzk膮 czekolad膮. Wysz艂o pysznie. M膮ka gryczana ma specyficzny smak, wi臋c jak wolicie tradycyjne ciasta to u偶yjcie pszennej lub orkiszowej. Robi艂am degustacj臋 w pracy i zdania by艂y podzielone馃槂 cze艣膰 wola艂o z pszenn膮, a cze艣膰 z gryczan膮.




670 wy艣wietle艅0 komentarzy