google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

CIASTO MARCHEWKOWE


Witajcie kochani 😃wpadam życzyć wam miłego piątku i zostawiam przepis na pyszne ciasto marchewkowe, o które prosiliście.


PRZEPIS (blacha 24 cm):

  • 250 g mąki (ja użyłam gryczanej, ale robiłam też ze zwykłej)

  • 250 g marchewki (3 średnie)

  • 130 g jabłka (1 średnie)

  • 180 g oleju

  • 3 jajka

  • 160 g erytrytol (cukru/ cukru trzcinowego)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu


Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić na bok.

W misce ubić chwilę jajka z erytrytolem/cukrem. Dodać olej i dalej chwilę ubijać. Następnie wrzucam mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i dalej chwilę ubijam na gładką masę. Następnie dodaję marchewkę i jabłko i mieszam.

Piekę 45 minut w 180 stopniach.

Blacha okrągła 24 cm.

Dekoracja dowolną. Ja położyłam serek Bieluch 150g wymieszany z 25g erytrytol zmielonego na puder i posypałam startą gorzką czekoladą. Wyszło pysznie. Mąka gryczana ma specyficzny smak, więc jak wolicie tradycyjne ciasta to użyjcie pszennej lub orkiszowej. Robiłam degustację w pracy i zdania były podzielone😃 cześć wolało z pszenną, a cześć z gryczaną.




Comments


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel