
CIASTO MARCHEWKOWE

Witajcie kochani 馃槂wpadam 偶yczy膰 wam mi艂ego pi膮tku i zostawiam przepis na pyszne ciasto marchewkowe, o kt贸re prosili艣cie.
PRZEPIS (blacha 24 cm):
250 g m膮ki (ja u偶y艂am gryczanej, ale robi艂am te偶 ze zwyk艂ej)
250 g marchewki (3 艣rednie)
130 g jab艂ka (1 艣rednie)
180 g oleju
3 jajka
160 g erytrytol (cukru/ cukru trzcinowego)
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
1 艂y偶eczka cynamonu
Marchewk臋 i jab艂ko zetrze膰 na tarce o drobnych oczkach, odstawi膰 na bok.
W misce ubi膰 chwil臋 jajka z erytrytolem/cukrem. Doda膰 olej i dalej chwil臋 ubija膰. Nast臋pnie wrzucam m膮k臋 z proszkiem, sod膮 i cynamonem i dalej chwil臋 ubijam na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie dodaj臋 marchewk臋 i jab艂ko i mieszam.
Piek臋 45 minut w 180 stopniach.
Blacha okr膮g艂a 24 cm.
Dekoracja dowoln膮. Ja po艂o偶y艂am serek Bieluch 150g wymieszany z 25g erytrytol zmielonego na puder i posypa艂am start膮 gorzk膮 czekolad膮. Wysz艂o pysznie. M膮ka gryczana ma specyficzny smak, wi臋c jak wolicie tradycyjne ciasta to u偶yjcie pszennej lub orkiszowej. Robi艂am degustacj臋 w pracy i zdania by艂y podzielone馃槂 cze艣膰 wola艂o z pszenn膮, a cze艣膰 z gryczan膮.
