CIASTO MARCHEWKOWE
- Gotuje bo lubię fit
- 6 lis 2020
- 1 minut(y) czytania

Witajcie kochani 😃wpadam życzyć wam miłego piątku i zostawiam przepis na pyszne ciasto marchewkowe, o które prosiliście.
PRZEPIS (blacha 24 cm):
250 g mąki (ja użyłam gryczanej, ale robiłam też ze zwykłej)
250 g marchewki (3 średnie)
130 g jabłka (1 średnie)
180 g oleju
3 jajka
160 g erytrytol (cukru/ cukru trzcinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić na bok.
W misce ubić chwilę jajka z erytrytolem/cukrem. Dodać olej i dalej chwilę ubijać. Następnie wrzucam mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i dalej chwilę ubijam na gładką masę. Następnie dodaję marchewkę i jabłko i mieszam.
Piekę 45 minut w 180 stopniach.
Blacha okrągła 24 cm.
Dekoracja dowolną. Ja położyłam serek Bieluch 150g wymieszany z 25g erytrytol zmielonego na puder i posypałam startą gorzką czekoladą. Wyszło pysznie. Mąka gryczana ma specyficzny smak, więc jak wolicie tradycyjne ciasta to użyjcie pszennej lub orkiszowej. Robiłam degustację w pracy i zdania były podzielone😃 cześć wolało z pszenną, a cześć z gryczaną.

Comments