CIASTO S艁ONECZNIKOWIEC

Cze艣膰 kochani 馃檪 kto ma ochot臋 na kawa艂ek s艂onecznikowca? Pyszne ciacho z pra偶onym s艂onecznikiem, idealne na weekend czy spotkanie ze znajomymi.



Przepis na blaszk臋 25x35 cm.

Biszkopt kakaowy

  • 8 jajek (2 偶贸艂tka do kremu)

  • 0,5 szkl.cukru

  • 3/4 szklanki m膮ki pszennej

  • 2 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej

  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

  • 3 p艂askie 艂y偶ki kakao

Bia艂ka oddzielam od 偶贸艂tek, dwa 偶贸艂tka zostawiam do kremu.

8 bia艂ek ubijamy na sztywn膮 pian臋, stopniowo dodajemy 0,5 szklanki cukru, miksujemy do jego rozpuszczenia, dodajemy po 1 偶贸艂tku (w sumie 6) i miksujemy na jednolity kolor. Nast臋pnie suche sk艂adniki przesiewamy do miski,mieszam i stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮. Mas臋 przek艂adamy do blachy z papierem do pieczenie, wyg艂adzamy biszkopt i pieczemy 25min w 180, patyczek ma by膰 suchy. Biszkopt pozostawiamy do wystygni臋cia


Krem

  • 1250ml mleka(5szkl)

  • 3 budynie 艣mietankowe po 40g, bez cukru

  • 2 偶贸艂tka (bia艂ka do biszkoptu)

  • 8g cukru waniliowego

  • niepe艂na szklanki cukru

  • 3 pe艂ne 艂y偶ki m膮ki pszennej

  • 250g mas艂a

Do garnka wlewamy 1l mleka i na ma艂ym ogniu doprowadzamy do wrzenia. W misce umieszczamy 3 budynie, m膮k臋, 偶贸艂tka, oba cukry i 250ml mleka - mieszamy wszystko a偶 nie b臋dzie grudek. Wlewamy do gotuj膮cego si臋 mleka i mieszamy do zg臋stnienia, oko艂o 5 min. Studz臋. Nast臋pnie mikserem ucieram 250g mas艂a i dodaj臋 po 艂y偶ce ostudzony budy艅, miksuj臋 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.


Pra偶ony s艂onecznik:

  • 350g s艂onecznika

  • 100g mas艂a

  • 4 艂y偶ki mleka

  • 1 艂y偶ka cukru waniliowego

  • 0,5 szklanki cukru pudru

Do rondelka wk艂adamy mas艂o, mleko, oba cukry i podgrzewamy do rozpuszczenia si臋 sk艂adnik贸w. Wsypujemy s艂onecznik i podgrzewamy 3 min. Przek艂adamy na blaszk臋 i pra偶ymy 15-20minut w 190 stopniach, mieszamy co 3 minuty, aby si臋 nie spali艂. Podczas stygni臋cia b臋dzie twardnia艂, ale ju偶 zimny 艂atwo da si臋 pokruszy膰.


Poncz:

  • 2 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej

  • 125ml ciep艂ej wody

  • 艂y偶eczka cukru

Zaparzam kaw臋 w gor膮cej wodzie.


Wystudzone biszkopt kroj臋 na p贸艂 nas膮czam ponczem, przek艂adam po艂ow臋 masy budyniowej i czynno艣膰 powtarzam. Kolejna cz臋艣膰 biszkoptu, poncz, krem i wierzch posypuj臋 pra偶onym s艂onecznikiem. Najlepiej smakuje na drugi dzie艅.

715 wy艣wietle艅0 komentarzy