google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

CIASTO S艁ONECZNIKOWIEC

Cze艣膰 kochani 馃檪 kto ma ochot臋 na kawa艂ek s艂onecznikowca? Pyszne ciacho z pra偶onym s艂onecznikiem, idealne na weekend czy spotkanie ze znajomymi.



Przepis na blaszk臋 25x35 cm.

Biszkopt kakaowy

  • 8 jajek (2 偶贸艂tka do kremu)

  • 0,5 szkl.cukru

  • 3/4 szklanki m膮ki pszennej

  • 2 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej

  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

  • 3 p艂askie 艂y偶ki kakao

Bia艂ka oddzielam od 偶贸艂tek, dwa 偶贸艂tka zostawiam do kremu.

8 bia艂ek ubijamy na sztywn膮 pian臋, stopniowo dodajemy 0,5 szklanki cukru, miksujemy do jego rozpuszczenia, dodajemy po 1 偶贸艂tku (w sumie 6) i miksujemy na jednolity kolor. Nast臋pnie suche sk艂adniki przesiewamy do miski,mieszam i stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮. Mas臋 przek艂adamy do blachy z papierem do pieczenie, wyg艂adzamy biszkopt i pieczemy 25min w 180, patyczek ma by膰 suchy. Biszkopt pozostawiamy do wystygni臋cia


Krem

  • 1250ml mleka(5szkl)

  • 3 budynie 艣mietankowe po 40g, bez cukru

  • 2 偶贸艂tka (bia艂ka do biszkoptu)

  • 8g cukru waniliowego

  • niepe艂na szklanki cukru

  • 3 pe艂ne 艂y偶ki m膮ki pszennej

  • 250g mas艂a

Do garnka wlewamy 1l mleka i na ma艂ym ogniu doprowadzamy do wrzenia. W misce umieszczamy 3 budynie, m膮k臋, 偶贸艂tka