google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 

CIASTO SNICKERS


Przepis:

  • 720 g herbatników "petit beurre"

  • 1 puszka (510 g) masy kajmakowej lub krówkowej o smaku waniliowym

  • 70 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych

  • 150 g masła orzechowego

  • 200 g masła

Składniki na budyń:

  • 1 litr mleka

  • 2 żółtka

  • 3 pełne łyżki mąki pszennej

  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2/3 szklanki cukru

POLEWA

  • 150 g czekolady deserowej

  • 3 łyżki oleju kokosowego


Na początek przygotowuję budyń. Odlewam 1 szklankę mleka i dokładnie mieszam łyżką z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem.

Resztę mleka gotuję, do gotującego się mleka wlewam mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszam, do czasu aż powstanie gęsty budyń. Studzę.

Następnie przygotowuje krem.

Miękkie masło ubijam, dodaję budyń ciągle ubijając, dodaję połowe masy kajmakowej i całe masła orzechowego. Mieszam co czasu powstania jednolitej masy.


Następnie prostokątną formę (o wymiarach 25 cm x 36 cm) wykładam papierem do pieczenia. Układam warstwami na przemian herbatniki i krem, otrzymując 4 lub 5 takich warstw. Ostatnią warstwę herbatników smaruję pozostałą masą kajmakową,

posypuję posiekanymi orzeszkami i polewam czekoladą roztopioną i wymieszaną z olejem. Chłodze w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia, więc warto przygotować dzień wcześniej.


Jedną warstwę ciastek (1 paczka) można zastąpić słonymi krakersami.

2470 wyświetleń0 komentarzy