Przepis:
720 g herbatników "petit beurre"
1 puszka (510 g) masy kajmakowej lub krówkowej o smaku waniliowym
70 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych
150 g masła orzechowego
200 g masła
Składniki na budyń:
1 litr mleka
2 żółtka
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
POLEWA
150 g czekolady deserowej
3 łyżki oleju kokosowego
Na początek przygotowuję budyń. Odlewam 1 szklankę mleka i dokładnie mieszam łyżką z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem.
Resztę mleka gotuję, do gotującego się mleka wlewam mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszam, do czasu aż powstanie gęsty budyń. Studzę.
Następnie przygotowuje krem.
Miękkie masło ubijam, dodaję budyń ciągle ubijając, dodaję połowe masy kajmakowej i całe masła orzechowego. Mieszam co czasu powstania jednolitej masy.
Następnie prostokątną formę (o wymiarach 25 cm x 36 cm) wykładam papierem do pieczenia. Układam warstwami na przemian herbatniki i krem, otrzymując 4 lub 5 takich warstw. Ostatnią warstwę herbatników smaruję pozostałą masą kajmakową,
posypuję posiekanymi orzeszkami i polewam czekoladą roztopioną i wymieszaną z olejem. Chłodze w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia, więc warto przygotować dzień wcześniej.
Jedną warstwę ciastek (1 paczka) można zastąpić słonymi krakersami.
Comentarios