Postaw mi kawę na buycoffee.to CIASTO SŁONECZNIKOWIEC
top of page

CIASTO SŁONECZNIKOWIEC

Cześć kochani 🙂 kto ma ochotę na kawałek słonecznikowca? Pyszne ciacho z prażonym słonecznikiem, idealne na weekend czy spotkanie ze znajomymi.



Przepis na blaszkę 25x35 cm.

Biszkopt kakaowy

  • 8 jajek (2 żółtka do kremu)

  • 0,5 szkl.cukru

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 płaskie łyżki kakao

Białka oddzielam od żółtek, dwa żółtka zostawiam do kremu.

8 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy 0,5 szklanki cukru, miksujemy do jego rozpuszczenia, dodajemy po 1 żółtku (w sumie 6) i miksujemy na jednolity kolor. Następnie suche składniki przesiewamy do miski,mieszam i stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przekładamy do blachy z papierem do pieczenie, wygładzamy biszkopt i pieczemy 25min w 180, patyczek ma być suchy. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia


Krem

  • 1250ml mleka(5szkl)

  • 3 budynie śmietankowe po 40g, bez cukru

  • 2 żółtka (białka do biszkoptu)

  • 8g cukru waniliowego

  • niepełna szklanki cukru

  • 3 pełne łyżki mąki pszennej

  • 250g masła

Do garnka wlewamy 1l mleka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. W misce umieszczamy 3 budynie, mąkę, żółtka, oba cukry i 250ml mleka - mieszamy wszystko aż nie będzie grudek. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia, około 5 min. Studzę. Następnie mikserem ucieram 250g masła i dodaję po łyżce ostudzony budyń, miksuję do połączenia się składników.


Prażony słonecznik:

  • 350g słonecznika

  • 100g masła

  • 4 łyżki mleka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 0,5 szklanki cukru pudru

Do rondelka wkładamy masło, mleko, oba cukry i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Wsypujemy słonecznik i podgrzewamy 3 min. Przekładamy na blaszkę i prażymy 15-20minut w 190 stopniach, mieszamy co 3 minuty, aby się nie spalił. Podczas stygnięcia będzie twardniał, ale już zimny łatwo da się pokruszyć.


Poncz:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 125ml ciepłej wody

  • łyżeczka cukru

Zaparzam kawę w gorącej wodzie.


Wystudzone biszkopt kroję na pół nasączam ponczem, przekładam połowę masy budyniowej i czynność powtarzam. Kolejna część biszkoptu, poncz, krem i wierzch posypuję prażonym słonecznikiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

1163 wyświetlenia0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel