
CIASTO z RABARBAREM

Dzie艅 dobry kochani 馃槂
zostawiam wam przepis na kruche ciacho z rabarbarem.
Ja korzysta艂am z tego przepisu co na szarlotk臋.
To ciasto robi艂am w blaszce tej du偶ej prostok膮tnej 25x34 cm:
3 szklanki m膮ki pszennej typu 450 w sumie 330g
mas艂o zimne prosto z lodowki 200g
80 g erytrytolu (zamiennik cukru) lub cukru
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
4 偶贸艂tka
Wszystkie sk艂adniki wrzucam do miski, zimne mas艂o kroj臋 w mniejsze kosteczki i zagniatam kruche ciasto. Ciasto owijam foli膮 i wk艂adam na oko艂o 1 h do lod贸wki.
5 艂odyg rabarbaru (ok 500g)
200g d偶emu malinowego ja u偶y艂am bez cukru od @oryginalnysok
erytrytol do smaku, ja da艂am 3 艂y偶ki
Rabarbar kroj臋 w cienka kosteczk臋, mieszam z d偶emem malinowym i erytrytolem.
Ciasto wyjmuj臋 z lod贸wki i 艣cieram na sp贸d blaszki, lekko ugniatam r臋k膮. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam 15 min w 180 stopniach.
Wyjmuj臋 z piekarnika i wyk艂adam rabarbar. Dalej
4 bia艂ka ubijam na sztywno, dodaj臋 szczypt臋 soli,
nast臋pnie dodaj臋 oko艂o 80 g erytrytolu / cukru
1 艂y偶eczk臋 m膮ki ziemniaczanej ubijam chwil臋. Wyk艂adam na rabarbar i posypuj臋 p艂atkami migda艂owymi oko艂o 3 艂y偶ki.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piek臋 oko艂o 30 minut w 180 stopniach g贸ra - d贸艂.
