Dzień dobry kochani 😃
zostawiam wam przepis na kruche ciacho z rabarbarem.
Ja korzystałam z tego przepisu co na szarlotkę.
To ciasto robiłam w blaszce tej dużej prostokątnej 25x34 cm:
3 szklanki mąki pszennej typu 450 w sumie 330g
masło zimne prosto z lodowki 200g
80 g erytrytolu (zamiennik cukru) lub cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Wszystkie składniki wrzucam do miski, zimne masło kroję w mniejsze kosteczki i zagniatam kruche ciasto. Ciasto owijam folią i wkładam na około 1 h do lodówki.
5 łodyg rabarbaru (ok 500g)
200g dżemu malinowego ja użyłam bez cukru od @oryginalnysok
erytrytol do smaku, ja dałam 3 łyżki
Rabarbar kroję w cienka kosteczkę, mieszam z dżemem malinowym i erytrytolem.
Ciasto wyjmuję z lodówki i ścieram na spód blaszki, lekko ugniatam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam 15 min w 180 stopniach.
Wyjmuję z piekarnika i wykładam rabarbar. Dalej
4 białka ubijam na sztywno, dodaję szczyptę soli,
następnie dodaję około 80 g erytrytolu / cukru
1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej ubijam chwilę. Wykładam na rabarbar i posypuję płatkami migdałowymi około 3 łyżki.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 30 minut w 180 stopniach góra - dół.
Comments