Postaw mi kawę na buycoffee.to CIASTO z RABARBAREM
top of page

CIASTO z RABARBAREM


Dzień dobry kochani 😃

zostawiam wam przepis na kruche ciacho z rabarbarem.

Ja korzystałam z tego przepisu co na szarlotkę.


To ciasto robiłam w blaszce tej dużej prostokątnej 25x34 cm:

  • 3 szklanki mąki pszennej typu 450 w sumie 330g

  • masło zimne prosto z lodowki 200g

  • 80 g erytrytolu (zamiennik cukru) lub cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 żółtka

Wszystkie składniki wrzucam do miski, zimne masło kroję w mniejsze kosteczki i zagniatam kruche ciasto. Ciasto owijam folią i wkładam na około 1 h do lodówki.

  • 5 łodyg rabarbaru (ok 500g)

  • 200g dżemu malinowego ja użyłam bez cukru od @oryginalnysok

  • erytrytol do smaku, ja dałam 3 łyżki

Rabarbar kroję w cienka kosteczkę, mieszam z dżemem malinowym i erytrytolem.


Ciasto wyjmuję z lodówki i ścieram na spód blaszki, lekko ugniatam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam 15 min w 180 stopniach.

Wyjmuję z piekarnika i wykładam rabarbar. Dalej

  • 4 białka ubijam na sztywno, dodaję szczyptę soli,

  • następnie dodaję około 80 g erytrytolu / cukru

  • 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej ubijam chwilę. Wykładam na rabarbar i posypuję płatkami migdałowymi około 3 łyżki.


Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 30 minut w 180 stopniach góra - dół.




463 wyświetlenia0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel