CIASTO z RABARBAREM


Dzie艅 dobry kochani 馃槂

zostawiam wam przepis na kruche ciacho z rabarbarem.

Ja korzysta艂am z tego przepisu co na szarlotk臋.


To ciasto robi艂am w blaszce tej du偶ej prostok膮tnej 25x34 cm:

  • 3 szklanki m膮ki pszennej typu 450 w sumie 330g

  • mas艂o zimne prosto z lodowki 200g

  • 80 g erytrytolu (zamiennik cukru) lub cukru

  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

  • 4 偶贸艂tka

Wszystkie sk艂adniki wrzucam do miski, zimne mas艂o kroj臋 w mniejsze kosteczki i zagniatam kruche ciasto. Ciasto owijam foli膮 i wk艂adam na oko艂o 1 h do lod贸wki.

  • 5 艂odyg rabarbaru (ok 500g)

  • 200g d偶emu malinowego ja u偶y艂am bez cukru od @oryginalnysok

  • erytrytol do smaku, ja da艂am 3 艂y偶ki

Rabarbar kroj臋 w cienka kosteczk臋, mieszam z d偶emem malinowym i erytrytolem.


Ciasto wyjmuj臋 z lod贸wki i 艣cieram na sp贸d blaszki, lekko ugniatam r臋k膮. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam 15 min w 180 stopniach.

Wyjmuj臋 z piekarnika i wyk艂adam rabarbar. Dalej

  • 4 bia艂ka ubijam na sztywno, dodaj臋 szczypt臋 soli,

  • nast臋pnie dodaj臋 oko艂o 80 g erytrytolu / cukru

  • 1 艂y偶eczk臋 m膮ki ziemniaczanej ubijam chwil臋. Wyk艂adam na rabarbar i posypuj臋 p艂atkami migda艂owymi oko艂o 3 艂y偶ki.


Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piek臋 oko艂o 30 minut w 180 stopniach g贸ra - d贸艂.




452 wy艣wietlenia0 komentarzy