CIASTO ze ŚLIWKAMI


Przepis:

  • 150 g płatków owsianych

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 80 g masła

  • 100 g erytrolu (zamiennik cukru)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 żółtka

Wszystko mieszam razem i zagniatam ciasto, dziele na dwie części. Następnie wykładam do torebki i chłodzę ok 40 min w zamrażarce. Następnie jedna część ścieram na spód. Spód zapiekam 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni termoobieg.


Dalej:

  • 800 g śliwek

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 90 g erytrolu lub cukru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • płatki migdałowe około 30g

Śliwki wypestkowuję i kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem, erytrolem i mąka ziemniaczaną. Wykładam na start spód. Na śliwki ścieram druga część ciasta i posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałowymi (około 30 g).

Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut termoobieg.


Ciasto ma około 3724 kcal

Białko 151,3g; Tłuszcze 182,8g; Węglowodany 560g


Ciasto dzielę na 10 kawałków - 1 ma około 242 kcal

B 15,1g; T 18,3g; W 56g





141 wyświetleń0 komentarzy