CZEKOLADOWE BROWNIE


Idealne na świąteczny stół. Robi się je ekspresowo, a smakuje rewelacyjnie.


Przepis na kwadratowa blaszkę 20x20:

  • 150 g masła

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 70 g mąki orkiszowej jasnej @krukam

  • 30 g kakao

  • 2 jajka

  • 200g cukru pudru ( ja dałam 100 g cukru pudru i 100 g erytrolu, również od @krukam )

  • 120 g masy kajmakowej

  • 60 g orzechów archaidowych

Wykonanie:

Mąkę i kakao mieszam w misce. Jajka miksuję z cukrem. Gorzką czekoladę rozpuszczam z masłem w garnku i jak wystygnie wlewam do ubitych jajek z cukrem i miksuję na małych obrotach. Następnie stopniowo dodaje mąkę z kakao i dalej miksuję. Gotową masę wylewamy na blachę 20 x 20 cm (wyłożoną papierem do pieczenia). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (góra - dół) i piekę około 30 minut. Po wystudzeniu delikatnie obkrajam boki ciasta, ciasto kruszę i wykorzystam je na górę. Ciasto smaruję masą kajmakową, posypuję orzechami ziemnymi i na wierzch po kruszonym ciastem z o krojonych boków. Jest naprawdę pyszne.


CZEKOLADOWE BROWNIE

1453 wyświetlenia0 komentarzy