DROŻDŻOWE BUŁECZKI NA GRILLA

Zapraszam Was na pyszne bułeczki / placuszki. Idealne jako zamiennik zwykłego pieczywa na grilla albo jako przekąska. Podane z sosem koperkowym, startym ogórkiem i jogurtem greckim,


Przepis:

  • 450g mąki pszennej

  • 250ml ciepłej wody

  • około 13g drożdży 1 łyżka cukru

  • 1 płaska łyzka soli

  • 1 jajko

  • około 20g masła.

Drożdże wkruszyć do miski, wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Następnie dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wałkować na placek, niezbyt cienki i szklanką wycinać kółeczka, pozostawić je do wyrośnięcia na 10 min, a potem smażyć na muśniętej tłuszczem patelni około 10 minut z obu stron, pod przykryciem. Kontrolując je, aby się nie spaliły.