DROŻDŻOWE BUŁECZKI NA GRILLA
- Gotuje bo lubię fit
- 24 lip 2020
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 1 maj 2021
Zapraszam Was na pyszne bułeczki / placuszki. Idealne jako zamiennik zwykłego pieczywa na grilla albo jako przekąska. Podane z sosem koperkowym, startym ogórkiem i jogurtem greckim,

Przepis:
450g mąki pszennej
250ml ciepłej wody
około 13g drożdży 1 łyżka cukru
1 płaska łyzka soli
1 jajko
około 20g masła.
Drożdże wkruszyć do miski, wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Następnie dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wałkować na placek, niezbyt cienki i szklanką wycinać kółeczka, pozostawić je do wyrośnięcia na 10 min, a potem smażyć na muśniętej tłuszczem patelni około 10 minut z obu stron, pod przykryciem. Kontrolując je, aby się nie spaliły.
Comments