GOFRY CZEKOLADOWE


Dziś zapraszam na pyszne gofry czekoladowe z mascarpone, bitą śmietaną i owocami. Aby przygotować gofry potrzebujecie: 📌 150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 📌 200 g mleka lub napoju roślinnego 📌 50 g oleju 📌2 średniej wielkości jajka 📌1 łyżeczka proszku do pieczenia

📌1 łyżka kakao 📌2 łyżki erytrytolu lub cukru 📌sprey do spryskania gofrownicy lub olej i pędzelek do smarowania gofrownicy 📌mascarpone malinowe 📌200 ml śmietanki 30% 📌owoce świeże lub w żelu. Z tej porcji wychodzi 7 gofrów.


Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. W osobnej misce ubijam mąkę, mleko, erytrol, proszek do pieczenia, żółtka, olej i kakao. Następnie łącz z białkami i delikatnie mieszam. Przed upieczeniem pierwszych gofrów spryskuje gofrownice olejem, później już nie. Gofrownice rozgrzewam i piekę gofry około 5-7 minut (im dłużej się pieką tym są bardziej chrupiące). Ja mam gofrownice o mocy 1400 W.

Jeśli masz mniejszą moc piecz około 7-9 minut. Gofry studzę na kratce. Następnie przygotowuję krem. Mascarpone i śmietankę wlewam do wysokiego naczynia i miksuję na sztywno. Wykładam na gofry i podaję z ulubionymi owocami. Są przepyszne.


Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit po przepisy w formie wideo.


1552 wyświetlenia0 komentarzy