KANAPECZKI na IMPREZĘ


Witajcie kochani, kolejna pyszna przekąska, którą możecie przygotować na Sylwestra to mini kanapeczki. Ja mam tutaj kanapeczki ze śledziem, szprotkami i łososiem. Co powiecie na takie zestawienie. Kanapeczki z rybkami przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie



Przekąski z ryby na imprezę

Jeśli przygotowujecie przyjęcie, w pierwszej kolejności warto sięgnąć po śledzia. Sprawdzi się idealnie, bo łatwo podzielić go na niewielkie kawałki – w sam raz „na raz”. Do tego sposobów na przyrządzania śledzia jest nieskończenie wiele. Tradycyjnie – w oleju, occie lub śmietanie. Na słodko – z jabłkiem lub suszoną śliwką i orzechami. Orientalnie – w curry lub z żurawiną i imbirem. Nie wspominając o śledziach korzennych, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami… Pole do eksperymentów jest ogromne.


Jeśli zaś należymy do tradycjonalistów i nie wyobrażacie sobie imprezy bez sałatki z majonezem – można urozmaicić ją szprotami. Szproty będą pasowały: do jajka, do ziemniaków, czy do warzyw. Szprotki świetnie odnajdą się także w formie pasty z twarożkiem i pomidorami.


Aby przygotować kanapeczki potrzebujecie:

  • 2 filety śledziowe

  • 8 szprotek

  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

  • bagietkę z ziarnami

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • kilka ogóreczków konserwowych

  • 1 burak gotowany

  • parę suszonych pomidorów suszonych

  • parę plastrów łososia wędzonego

  • cytryna

  • koper

  • serek kanapkowy ziołowy

  • serek kanapkowy naturalny


Bagietkę kroję na plastry smaruję serkiem naturalnym, układam po plasterku ogórka i po połówce pomidorka koktajlowego i biorę się za przygotowanie szprotek.




Szprotki patroszę, następnie myję zimną wodą i osuszam delikatnie ręcznikiem papierowym. Następnie obtaczam w mące pszennej pełnoziarnistej i smażę na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki tej mące są fajne chrupiące. Ciepłe rybki układam na kanapeczki.




Kanapeczki ze śledziami - bagietkę kroję na plastry i smaruję serkiem naturalnym, na kanapki układam pokrojone w plastry śledzie oraz po parę plasterków ogórka konserwowego i druga wersja jest bez buraka. Na bagietkę układam po kawałku śledzia, kawałek pomidora suszonego i plasterek ogórka konserwowego. Wszystko dekoruje koperkiem.




Kanapeczki z łososiem - bagietkę smaruję serkiem ziołowym układam po kawałku łososia, cytryny i dekoruje koperkiem.