google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

KANAPECZKI na IMPREZĘ


Witajcie kochani, kolejna pyszna przekąska, którą możecie przygotować na Sylwestra to mini kanapeczki. Ja mam tutaj kanapeczki ze śledziem, szprotkami i łososiem. Co powiecie na takie zestawienie. Kanapeczki z rybkami przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie



Przekąski z ryby na imprezę

Jeśli przygotowujecie przyjęcie, w pierwszej kolejności warto sięgnąć po śledzia. Sprawdzi się idealnie, bo łatwo podzielić go na niewielkie kawałki – w sam raz „na raz”. Do tego sposobów na przyrządzania śledzia jest nieskończenie wiele. Tradycyjnie – w oleju, occie lub śmietanie. Na słodko – z jabłkiem lub suszoną śliwką i orzechami. Orientalnie – w curry lub z żurawiną i imbirem. Nie wspominając o śledziach korzennych, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami… Pole do eksperymentów jest ogromne.


Jeśli zaś należymy do tradycjonalistów i nie wyobrażacie sobie imprezy bez sałatki z majonezem – można urozmaicić ją szprotami. Szproty będą pasowały: do jajka, do ziemniaków, czy do warzyw. Szprotki świetnie odnajdą się także w formie pasty z twarożkiem i pomidorami.


Aby przygotować kanapeczki potrzebujecie:

  • 2 filety śledziowe

  • 8 szprotek

  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

  • bagietkę z ziarnami

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • kilka ogóreczków konserwowych

  • 1 burak gotowany

  • parę suszonych pomidorów suszonych

  • parę plastrów łososia wędzonego

  • cytryna

  • koper

  • serek kanapkowy ziołowy

  • serek kanapkowy naturalny


Bagietkę kroję na plastry smaruję serkiem naturalnym, układam po plasterku ogórka i po połówce pomidorka koktajlowego i biorę się za przygotowanie szprotek.




Szprotki patroszę, następnie myję zimną wodą i osuszam delikatnie ręcznikiem papierowym. Następnie obtaczam w mące pszennej pełnoziarnistej i smażę na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki tej mące są fajne chrupiące. Ciepłe rybki układam na kanapeczki.




Kanapeczki ze śledziami - bagietkę kroję na plastry i smaruję serkiem naturalnym, na kanapki układam pokrojone w plastry śledzie oraz po parę plasterków ogórka konserwowego i druga wersja jest bez buraka. Na bagietkę układam po kawałku śledzia, kawałek pomidora suszonego i plasterek ogórka konserwowego. Wszystko dekoruje koperkiem.




Kanapeczki z łososiem - bagietkę smaruję serkiem ziołowym układam po kawałku łososia, cytryny i dekoruje koperkiem.






Comments


bottom of page