KARPATKA


Przepis na karpatkę na pół dużej blachy 25x36cm. Jeżeli chcecie zrobić cała dużą blachę podwójcie składniki. Potrzebujecie:


  • 3 duże jajka

  • 75 g masła ekstra Lumiko 83%

  • 100 g mąki pszennej tortowej

  • 150 ml wody


Do garnka wkładam masło, wlewam wodę i wszystko zagotowuję do momentu, aż masło się rozpuści. Następnie dodaję mąkę. Mieszam do czasu powstania gładkiego ciasta. Gotuję parę minut cały czas mieszając (ciasto powinno ładnie odchodzić od garnka). Ciasto studzę.


Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.


Przestudzone ciasto miksuję, dodając po 1 całym jajku i miksuję dalej tak, aż otrzymam gładką masę.


Ciasto przekładam do dużej blachy 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowuję je po blaszce (nie musi być zupełnie gładkie, wtedy powstaną nam piękne fale). Ciasto jest dość gęste i bardzo cienko pokrywa całą blachę, ale tak ma być. Ciasto ładnie urośnie i powstaną nam fale.


Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 25-30 minut (piekarnik góra-dół). Nie otwieram piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Teraz biorę się za budyń.


Do garnka wlewam:

  • 500 ml mleka, dodaję:

  • 2 żółtka

  • 100 g cukru lub 120 g erytrolu

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wszystko mieszam i zagotowuję (cały czas mieszając), żeby powstał nam piękny gładki, gęsty budyń. Budyń studzę.


W misce ucieram 100 g masła ekstra Lumiko 83%, w temperaturze pokojowej i dodaję po łyżce przestudzonego budyniu. Miksuję wszystko na gładki krem.


A teraz już składam karpatkę.


Ciasto kroję na pół i wkładam do blaszki. Następnie wykładam krem i przykrywam drugą połową ciasta. Karpatkę posypuję cukrem pudrem i wstawiam do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc.



243 wyświetlenia0 komentarzy