KLUSKI LENIWE



Kluseczki leniwe pyszny pomysł na obiad, śniadanie czy kolację. Lubią ja dzieci jak również dorośli. Podane z cukrem, rozpuszczonym masłem i cynamonem albo z jogurtem i ulubionymi owocami.


Przepis:

  • 500 g twarogu w kostce ja dałam półtłusty

  • 2 jajka

  • 2 łyżki cukru, cukru wanilinowego lub zamiennika cukru erytrolu czy ksylitolu

  • 160g mąki pszennej (wszystko zależy od sera, jeśli ser jest bardzo wilgotny, można dodać trochę więcej, jeśli suchy mnie, ale nie przesadzajcie z mąką, żeby nie były za twarde).


Ser przepuszczam przez praskę, lub rozbijam tluczkiem lub rozgniatam widelcem, dodaję jajka, erytrol, mąkę i zagniatam ciasto.

Następnie posypuję blat mąką i tworzę z ciasta wałeczki, które później kroje w małe romby.



Kluseczki wrzucam na gotującą się wodę i dosłownie chwilę gotuję, jak wypłyną wyjmuje na talerzu. Podaje z masłem rozpuszczonym, cukrem i cynamonem, lub z jogurtem i owocami. Można również podać z bułką tartą i cukrem. U mnie w dwóch pierwszych wersjach jemy najczęściej, a jak to wygląda u Was, z czym lubicie najbardziej?




Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit po przepisy w formie wideo lub na mojego tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak


544 wyświetlenia0 komentarzy