Witajcie kochani 😃 wpadam z obiecanym przepisem na kotleciki mięsno-warzywne. Tak naprawdę to jest fajny pomysł na wykorzystanie zalegających warzyw z lodówki. Możecie wrzucić co tam akurat macie pod ręką.
Aby je zrobić potrzebujecie:
Pierś z indyka lub kurczaka ok 350g
1/2 średniej cukinii
kolorowa papryka, ja miałam trzy kolory po 1/2 szt.
2 jajka
3 łyżki sera mozzarella
3 łyżki mąki
Sól, pieprz, czosnek, papryka ostra
Z tej porcji wyszło mi 12 kotlecików.
Pierś z indyka kroję w drobną kostkę (możecie też użyć mięsa mielonego) i doprawiam ulubionymi przyprawami.
Cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach, paprykę kroję w kostkę, dodaję, mozzarellę, wbijam jajka wszystko mieszam. Doprawiam jeszcze przyprawami i na końcu dosypuję jeszcze mąkę, według uznania, aby masa się ładnie skleiła, mi wystarczyło 3 łyżki.
Kotleciki nakładam łyżką na lekko natłuszczoną rozgrzaną patelni i smażę chwilę z obu stron. Fajny pomysł na obiad, jak również kolację, dodajecie sałatę z jogurtem lub jakiś sosy i macie pyszne danie.
Comments