KREMOWY SERNIK z BIAŁĄ CZEKOLADĄ (pieczony w kąpieli wodnej)


PRZEPIS na tortownicę 25 cm:

  • 200 g herbatników kakaowych lub zwykłych, mogą być ciastka owsiane

  • 90 g masła rozpuszczonego + trochę do posmarowania tortownicy

  • 1100g twarożku kanapkowo-sernikowego ( ja użyłam wielun mojulubiony)

  • 300 g białej czekolady (3 tabliczki)

  • 4 jajka

  • 40g cukru pudru

  • 16g cukru z prawdziwą wanilią

  • 30g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego


  1. Tortownicę (25cm) smaruje masłem i wykładam papierem do pieczenia, spód i boki. Następnie owijam z zewnątrz bardzo dokładnie folią aluminiową.

  2. Herbatniki rozdrabniam na mąkę i mieszam z rozpuszczonym masłem.

  3. Wykładam spód tortownicy i ugniatam łyżką.

  4. Twaróg, jajka, cukier, aromat i mąkę miksuję.

  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaje do masy twarogowej i ponownie miksuję.

  6. Masę twarogową przekładam

to tortownicy. Tortownicę wstawiam do blaszki, do której do połowy wysokości tortownicy nalewamy gorącą wodę i wstawiam do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika.

Piekę około 60 minut, do momentu aż ciasto będzie lekko ścięte ale nie zarumienione.

Po tym czasie wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, następnie odstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Szczegóły przygotowania w wyróżnionych relacjach na moim Instagramie.