KRUCHE BABECZKI



Dziś zapraszam na pyszne kruche babeczki z bitą śmietaną. mascarpone i owocami, kto się skusi?


Aby je przygotować potrzebujecie:


Ciasto

  • 200g mąki pszennej

  • 100g zimnego masła

  • 3 żółtka

  • 3 łyżki cukru lub erytrolu


Krem

  • 250g śmietanki 30% Powiedz MU

  • 125g mascarpone

  • 1 łyżeczka cukru lub erytrolu

  • Owoce do dekoracji

  • Ewentualnie startą czekolada


Porcja na 12 babeczek.



Składniki na ciasto wrzucić do miski, masło pokroić nożem i zagnieść kruche ciasto. Można również to zrobić przy użyciu miksera. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30-45 minut do lodówki. Następnie wyjąć ciasto i rozwałkować. Ja wkładam je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak wałkuję. Następnie z ciasta wykroić szklanką 12 kółek. Foremki do babeczek posmarować rozpuszczonym  masłem i wykleić je ciastem.


Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut (góra-dół), aż się delikatnie przyrumienią.


Po upieczeniu i delikatnym ostudzeniu wyjąć od razu z foremek,studzić na kratce.


Śmietankę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem. Masę nakładać na babeczki łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, udekorować owocami i startą czekoladą.