Cześć Kochani
dziś zapraszam na pyszną lemoniadę cytrusową oraz cytrynowe ciasto z borówkami. Aby przygotować lemoniadę potrzebujecie:
3 pomarańcze
3 cytryny
5 łyżek cukru
parę gałązek mięty
1L naturalnej wody mineralnej od Cechini Muszyna
Woda Cechini Muszyna
to woda wysokozmineralizowana, czyli taka, w której składzie jest około 1800 mg/1l unikatowych składników
mineralnych.
Dodatkowo w składzie tej wody z Muszyny znajdziecie naturalne składniki mineralne takie jak magnez i wapń - wzmocni to Wasz organizm w naturalny sposób.
Jeżeli do wykonania lemoniady wykorzystacie inne wody - pamiętajcie, że każda ma swój smak.
U mnie Cechini Muszyna smakuje naturalnie i rzeczywiście wyróżnia się
swoim naturalnie pysznym smakiem.
Owoce dokładnie myję i wyciskam sok z 2 pomarańczy oraz 2 cytryn. Pozostałe owoce kroję w plastry. Cukier zalewam do 1/2 szklanki gorąca wodą i mieszam do czasu, aż się rozpuści. Owoce wrzucam do karawki, dodaję miętę, następnie wlewam rozpuszczony cukier i uzupełniam wodą mineralną. Można dodać jeszcze parę kostek lodu.
Do lemoniady proponuję ciasto cytrynowe z borówkami.
Przepis na ciasto cytrynowe z borówkami: (keksowka 11x30)
200 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
140 g cukru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1 cytryna
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek
papier do wyłożenia keksówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Cytrynę dokładnie myję i ścieram z niej skórkę, następnie wyciskam sok z cytryny.
Miękkie masło miksuję z żółtkami i cukrem na gładką masę. Następnie przesiewam do masy mąkę i proszek do pieczenia, dodaję skórkę oraz sok z cytryny i miksuję wszystko na jednolitą masę.
Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Następnie białka przekładam do masy i mieszam delikatnie. Przekładam gotowe ciasto do keksówki wyłożonej papierem, posypuję borówkami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40 minut (góra - dół) do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto wyjmuję z formy i posypuję cukrem pudrem lub przygotowuje lukier cytrynowy.
3 łyżki soku z cytryny mieszam z
140g cukru pudru.
Gotowym lukrem polewam babkę i gotowe 😃
Comments