Postaw mi kawę na buycoffee.to LEMONIADA CYTRUSOWA
top of page

LEMONIADA CYTRUSOWA


Cześć Kochani


dziś zapraszam na pyszną lemoniadę cytrusową oraz cytrynowe ciasto z borówkami. Aby przygotować lemoniadę potrzebujecie:


  • 3 pomarańcze

  • 3 cytryny

  • 5 łyżek cukru

  • parę gałązek mięty

  • 1L naturalnej wody mineralnej od Cechini Muszyna


to woda wysokozmineralizowana, czyli taka, w której składzie jest około 1800 mg/1l unikatowych składników

mineralnych.


Dodatkowo w składzie tej wody z Muszyny znajdziecie naturalne składniki mineralne takie jak magnez i wapń - wzmocni to Wasz organizm w naturalny sposób. Jeżeli do wykonania lemoniady wykorzystacie inne wody - pamiętajcie, że każda ma swój smak. U mnie Cechini Muszyna smakuje naturalnie i rzeczywiście wyróżnia się swoim naturalnie pysznym smakiem. Owoce dokładnie myję i wyciskam sok z 2 pomarańczy oraz 2 cytryn. Pozostałe owoce kroję w plastry. Cukier zalewam do 1/2 szklanki gorąca wodą i mieszam do czasu, aż się rozpuści. Owoce wrzucam do karawki, dodaję miętę, następnie wlewam rozpuszczony cukier i uzupełniam wodą mineralną. Można dodać jeszcze parę kostek lodu.

Do lemoniady proponuję ciasto cytrynowe z borówkami.


Przepis na ciasto cytrynowe z borówkami: (keksowka 11x30)

  • 200 g mąki pszennej

  • 90 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g masła

  • 140 g cukru

  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)

  • 1 cytryna

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150g borówek

  • papier do wyłożenia keksówki


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Cytrynę dokładnie myję i ścieram z niej skórkę, następnie wyciskam sok z cytryny.

Miękkie masło miksuję z żółtkami i cukrem na gładką masę. Następnie przesiewam do masy mąkę i proszek do pieczenia, dodaję skórkę oraz sok z cytryny i miksuję wszystko na jednolitą masę.

Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Następnie białka przekładam do masy i mieszam delikatnie. Przekładam gotowe ciasto do keksówki wyłożonej papierem, posypuję borówkami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40 minut (góra - dół) do suchego patyczka.


Po przestudzeniu ciasto wyjmuję z formy i posypuję cukrem pudrem lub przygotowuje lukier cytrynowy.

  • 3 łyżki soku z cytryny mieszam z

  • 140g cukru pudru.

Gotowym lukrem polewam babkę i gotowe 😃




346 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel