MAŚLANE ROGALIKI


Przepis:

  • 500 g mąki pszennej

  • 20 g drożdży

  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka , nie gorącego

  • 2 łyżki cukru 

  • 1 łyżeczka soli

  • 70 g masła

  • 2 jajka

  • dodatkowo :1 jajko do smarowania i mak, sezam lub czekoladę do posypania


Mi z tego ciasta wychodź 9 rogalików.


Na początku przygotowuję rozczyn. Do miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zalewam lekko ciepłym mlekiem, dodaję dwie łyżki cukru,

2 łyżki mąki, mieszam do rozpuszczenia drożdży, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10-15 min do wyrośnięcia. 


Masło rozpuszczam i studzę.


Dalej mąkę wsypuję do misy robota, dodaję jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Miksuję przy użyciu haka, jak składniki się ze sobą połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze około 5-7 min mikserem. W czasie miksowania podsypałam jeszcze  odrobinę mąką około 2 łyżki. Wyrobione ciasto trochę się lepi, ale to nie przeszkadza, posypuję  wierzch mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. 


Następnie wykładam ciasto na podsypany mąką blat i zagniatam ponownie, dzielę ciasto na 9  części i każdą rozwałkowuję na owalny kształt, (takie duże jajko 😀) zwijam. Można też ciasto podzielić na dwie cześć rozwałkować duże koło, podzielić na trójkąty i zwinąć w rogaliki. Rogaliki przekładam na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, zachowajcie odstępy bo rogale jeszcze urosną. Ja ułożyłam wszystkie na jednej blaszce, ale możecie na dwóch, jeśli nie chcecie żeby rogaliki się połączyły. Przykrywamy jeszcze ściereczką i odstawiamy na około 30 min, żeby jeszcze podrosły. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra dół)  rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem , posypuję makiem, sezamem lub czekoladę i piekę przez 10-12 min. Mega pyszne. Polecam, dzieciaki uwielbiają.


Udostępnij


1839 wyświetleń0 komentarzy