MINI BEZY PAVLOVA

Deser, kt贸ry zachwyci ka偶dego.

Dzie艅 dobry聽馃槂聽co tam pysznego przygotowujecie Kochani na weekend? U nas b臋d膮 mini beziki z kremem z bitej 艣mietany i mascarpone. Kto ma ochot臋 to zapraszam聽馃構聽Nie s膮 fit i maj膮 na pewno du偶o kalorii ale s膮 przepyszne. Ju偶 Wam zostawiam przepis a na instastory etapy z przygotowania.聽


Przepis na mini beziki (12 sztuk)

  • 聽4 bia艂ka

  • 200g drobnego cukru

  • 1 艂y偶eczka聽m膮ki ziemniaczanej

  • 1/2 艂y偶eczki octu


聽Masa do prze艂o偶enia:

  • 500 ml 艣mietanka聽36%

  • 125g mascarpone

  • 2 艂y偶ki聽p艂askie聽cukru


Owoce do dekoracji: maliny, bor贸wki, morele.


Beziki piek臋 zawsze聽wieczorem dzie艅 wcze艣niej, a mas膮 z bit膮 艣mietan膮聽nadziewam聽rano, najlepiej g贸ra聽na 2 godziny przed podaniem.


Bia艂ka ubijam na sztywno, nast臋pnie dosypuj臋 powoli ma艂ymi partiami cukier ca艂y czas miksuj膮c, na koniec dodaj臋 m膮k臋 ziemniaczan膮, ocet i dalej chwil臋 miksuj臋.


Ma艂e beziki robi臋 za pomoc膮 szprycy czy r臋kawa cukierniczego, wtedy maj膮 taki 艂adny kszta艂t, ale jak nie macie, mo偶ecie zrobi膰 je 艂y偶k膮. Beziki聽wk艂adam do nagrzanego piekarnika do 90 stopni i susz臋 je 2 godziny. Wy艂膮czam piekarnik i zostawiam je tam na ca艂膮 noc. Dopiero nast臋pnego dnia nadziewam bezy bit膮 艣mietan膮 (najlepiej na godzin臋 - dwie przed podaniem, 偶eby za bardzo nie nami臋k艂y).


艢mietan臋 krem贸wk臋 ubijam na sztywno, dodaj臋 mascarpone oraz cukier i dalej chwil臋 ubijam. Nast臋pnie wype艂niam ni膮 beziki za pomoc膮 艂y偶ki i dekoruje 艣wie偶ymi owocami. U mnie maliny, bor贸wki, morele.聽 To jak,聽kto艣 si臋 skusi聽馃構

4241 wy艣wietle艅0 komentarzy