Mocno czekoladowe ciasto z kremem i owocami. Zupełnie nie fit, ale pyszne i proste w wykonaniu.😃
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Przepis na ciasto:
300g czekolady gorzkiej 64%
150g masła
6 jajek
100g cukru
125ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
250g sera mascarpone (zimnego)
3 łyżki cukru drobnego
1 opakowanie śmietan fix
Truskawki, borówki lub inne ulubione owoce
Piekarnik nagrzewam do 175 stopni C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem.
Czekoladę rozpuszczam razem z masłem w garnku na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawiam z ognia.
Do czystej miski wbijam 2 jajka oraz dodaje 4 żółtka (białka będę ubijała za chwilę). Żółtka mieszam rózgą lub mikserem, następnie dodaję masę czekoladową z rondelka i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier (cały czas dokładnie ubijając), aż piana będzie sztywna i gęsta.
Pianę dodaję w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszam delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Przelewam do formy i wstawiam do piekarnika. Piekę przez około 35 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę (podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce).
Do miski wlewam zimną śmietankę, dodaję mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder. Ubijam mikserem na sztywną, gęstą oraz puszystą masę, przez około 2 minuty. Pod koniec dodaję krem śmietan-fix (jeśli go używamy przedłuża trwałość kremu). Warto go dodać, gdy deser będziemy dłużej przechowywać.
Wykładam na wystudzone ciasto, dodaję owoce. Podaję od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Jeśli Ci się podoba przepis i zrobisz torcik lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, zostaw komentarz i daj znać jak smakowało. Możesz również przesłać mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.
Comments