Postaw mi kawę na buycoffee.to PASZTECIKI DROŻDZOWE
top of page

PASZTECIKI DROŻDZOWE



PASZTECIKI DROŻDZOWE


Cześć, dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki drożdżowe idealne do barszczu na święta lub Sylwestra.



Przepis na około 30 pasztecików:

📌250 g mąki pszennej

📌15 g drożdży

📌130 ml lekko ciepłego mleka

📌40g masła

📌1 łyżeczka cukru

📌1/2 łyżeczki soli

📌1 jajko + 1/2 jajka roztrzepanego do ciasta, a drugie 1/2 do posmarowania pasztecików.

📌sezam


Farsz do pasztecików u mnie ten sam co do pierogów, może być też z pieczarek.


Na początku robię rozczyn.

Drożdże kruszę do miseczki, dodaję cukier, ciepłe mleko, mieszam wszystko do połączenia się składników. Dodaję 3 łyżki mąki, mieszam i odstawiam na 15 minut, żeby rozczyn zaczął pracować.


Następnie rozpuszczam masło i studzę je. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam wszystko w robocie z użyciem haka około 7 minut. Można również ręcznie. Następnie ciasto zostawiam na około 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkuję i dzielę na pasy około 12 cm. Na brzeg nakładam farsz i zwijam, następnie kroję na mniejsze kawałki.




Do roztrzepanego jajka dodaję 1 łyżkę mleka i smaruję masą paszteciki, następnie posypuję sezamem. Paszteciki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra i dół i piekę około 15-20 minut, aż paszteciki się ładnie zarumienią.




Farsz pieczarkowy:

📌400g pieczarek

📌duża cebula

📌30g mąki

📌125 ml śmietany 18%

📌1 żółtko

📌sól i pieprz do smaku

Pieczątki obieram, myję i kroję drobno, cebulę również drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i pieczarki i duszę do miękkości. Mąkę mieszam ze śmietaną i wlewam na patelnie, podgrzewam wszystko następnie dodaję żółtko, mieszam i gotowe.


Farsz z kapusty:

📌0,5 kg kapusty kiszonej

📌1 dużą cebulę

📌2 szklanki grzybów suszonych, jeżeli takich nie macie możecie dać pieczarki, wcześniej warto je podsmażyć

📌1 liść laurowy

📌3-4 ziela angielskie

📌0,5 łyżeczki soli

📌0,5 łyżeczki pieprzu

📌2 łyżki masła



Grzyby płuczę, wsypuję do garnka i zalewam gorącą wodą. Odstawiam na 20-30 minut. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, wyciskam z niej sok do talerzyka i płuczę pod bieżącą wodą krótko, to zależy od tego jak macie kwaśną kapustę. Oczywiście nie przesadzamy z tym płukaniem. Na patelni rozgrzewam masło, następnie wrzucam cebulkę. Jak cebulka się zeszkli wrzucam pokrojoną kapustę. Smażę ją na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie dorzucam pokrojone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Mieszam wszystko, dodaję ziele, listek, sól i pieprz. Przykrywam i duszę ok 2h. Zaglądam od czasu do czasu i mieszam, żeby kapusta się nie przypaliła. Jeżeli cały płyn odparuje, a czas smażenia jeszcze się nie skończy podlewam jeszcze trochę wodą.



Ja również tą kapustę wykorzystuję jako farsz do pierogów i uszek wigilijnych i wtedy smażę ją do czasu, aż woda całkowicie odparuje.


Przepis na ciasto na pierogi, uszka tu:

1887 wyświetleń0 komentarzy
bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel