PASZTECIKI

Cześć kochani, dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki drożdżowe, które świetnie sprawdzają się na jako zimowa przekąska.
Przepis na około 30 pasztecików:
250 g mąki pszennej
15 g drożdży
130 ml lekko ciepłego mleka
40g masła
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko + 1/2 jajka roztrzepanego do ciasta, a drugie 1/2 do posmarowania pasztecików.
Trochę sezamu do posypania
Farsz do pasztecików może być farsz również mięsny lub z pieczarek.
Na początku robię rozczyn.
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję cukier, ciepłe mleko, mieszam wszystko do połączenia się składników. Dodaję 3 łyżki mąki, mieszam i odstawiam na 15 minut, żeby rozczyn zaczął pracować.
Następnie rozpuszczam masło i studzę je. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam wszystko w robocie z użyciem haka około 7 minut. Można również ręcznie. Następnie ciasto zostawiam na około 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkuję i dzielę na pasy około 12 cm. Na brzeg nakładam farsz i zwijam, następnie kroję na mniejsze kawałki. Do roztrzepanego jajka dodaję 1 łyżkę mleka i smaruję masą paszteciki, następnie posypuję sezamem. Paszteciki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra i dół i piekę około 15-20 minut, aż paszteciki się ładnie zarumienią.