PASZTECIKI DROŻDZOWE
Cześć, dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki drożdżowe idealne do barszczu na święta lub Sylwestra.
Przepis na około 30 pasztecików:
📌250 g mąki pszennej
📌15 g drożdży
📌130 ml lekko ciepłego mleka
📌40g masła
📌1 łyżeczka cukru
📌1/2 łyżeczki soli
📌1 jajko + 1/2 jajka roztrzepanego do ciasta, a drugie 1/2 do posmarowania pasztecików.
📌sezam
Farsz do pasztecików u mnie ten sam co do pierogów, może być też z pieczarek.
Na początku robię rozczyn.
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję cukier, ciepłe mleko, mieszam wszystko do połączenia się składników. Dodaję 3 łyżki mąki, mieszam i odstawiam na 15 minut, żeby rozczyn zaczął pracować.
Następnie rozpuszczam masło i studzę je. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam wszystko w robocie z użyciem haka około 7 minut. Można również ręcznie. Następnie ciasto zostawiam na około 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkuję i dzielę na pasy około 12 cm. Na brzeg nakładam farsz i zwijam, następnie kroję na mniejsze kawałki.
Do roztrzepanego jajka dodaję 1 łyżkę mleka i smaruję masą paszteciki, następnie posypuję sezamem. Paszteciki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni góra i dół i piekę około 15-20 minut, aż paszteciki się ładnie zarumienią.
Farsz pieczarkowy:
📌400g pieczarek
📌duża cebula
📌30g mąki
📌125 ml śmietany 18%
📌1 żółtko
📌sól i pieprz do smaku
Pieczątki obieram, myję i kroję drobno, cebulę również drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i pieczarki i duszę do miękkości. Mąkę mieszam ze śmietaną i wlewam na patelnie, podgrzewam wszystko następnie dodaję żółtko, mieszam i gotowe.
Farsz z kapusty:
📌0,5 kg kapusty kiszonej
📌1 dużą cebulę
📌2 szklanki grzybów suszonych, jeżeli takich nie macie możecie dać pieczarki, wcześniej warto je podsmażyć
📌1 liść laurowy
📌3-4 ziela angielskie
📌0,5 łyżeczki soli
📌0,5 łyżeczki pieprzu
📌2 łyżki masła
Grzyby płuczę, wsypuję do garnka i zalewam gorącą wodą. Odstawiam na 20-30 minut. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, wyciskam z niej sok do talerzyka i płuczę pod bieżącą wodą krótko, to zależy od tego jak macie kwaśną kapustę. Oczywiście nie przesadzamy z tym płukaniem. Na patelni rozgrzewam masło, następnie wrzucam cebulkę. Jak cebulka się zeszkli wrzucam pokrojoną kapustę. Smażę ją na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie dorzucam pokrojone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Mieszam wszystko, dodaję ziele, listek, sól i pieprz. Przykrywam i duszę ok 2h. Zaglądam od czasu do czasu i mieszam, żeby kapusta się nie przypaliła. Jeżeli cały płyn odparuje, a czas smażenia jeszcze się nie skończy podlewam jeszcze trochę wodą.
Ja również tą kapustę wykorzystuję jako farsz do pierogów i uszek wigilijnych i wtedy smażę ją do czasu, aż woda całkowicie odparuje.
Przepis na ciasto na pierogi, uszka tu:
Comments