PESTO z NATKI PIETRUSZKI


Pesto można przygotowywać z różnych składników, bazyli, natki pietruszki, orzechów, pestek słonecznika, ale jednym z ważniejszych składników jest olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.


To pesto, w którym głównym składnikiem jest natka pietruszki.


Składniki na zielone pesto:

  • pęczek natki pietruszki ( ok. 1 szklanki po posiekaniu)

  • 2-3 łyżki pestek słonecznika

  • sok z połowy cytryny

  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • świeżo mielony czarny pieprz.

Czosnek obieram, kroję na mniejsze części, natkę kroję, przekładam wszystko do wysokiego naczynia do blendowania.

Dodaj pestki słonecznika, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Miksuję na gładko.

Doprawiam solą i pieprzem.

Najczęściej podaję z makaronem, ale możeciw je wykorzystać do czego tylko macie ochotę .




284 wyświetlenia0 komentarz