Pesto można przygotowywać z różnych składników, bazyli, natki pietruszki, orzechów, pestek słonecznika, ale jednym z ważniejszych składników jest olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
To pesto, w którym głównym składnikiem jest natka pietruszki.
Składniki na zielone pesto:
pęczek natki pietruszki ( ok. 1 szklanki po posiekaniu)
2-3 łyżki pestek słonecznika
sok z połowy cytryny
około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz.
Czosnek obieram, kroję na mniejsze części, natkę kroję, przekładam wszystko do wysokiego naczynia do blendowania.
Dodaj pestki słonecznika, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Miksuję na gładko.
Doprawiam solą i pieprzem.
Najczęściej podaję z makaronem, ale możeciw je wykorzystać do czego tylko macie ochotę .
Comments