google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

PIERNIK STAROPOLSKI, DOJRZEWAJĄCY

Zaktualizowano: 4 lis 2024

ree

Piernik to jedno z ciast, które musi się pojawić na świątecznym stole obok makowca czy sernika. Jedni go kochają, inni za nim nie przepadają. Ja mam przepis od mojej teściowej, która piecze ten piernik od lat.


ree

Piernik dojrzewający to piernik, który przed pieczeniem leżakuje około 4-6 tygodni. Im dłużej ciasto leżakuje tym nabiera fajniejszego i korzennego smaku.


Ciasto na piernik staropolski przygotowujemy najpóźniej około 10-15 listopada, a pieczemy najpóźniej na 5-7 dni przed świętami Bożego Narodzenia, ponieważ ciasto musi zrobić się miękkie. Ciasto można przygotować już na początku listopada.


ree

Do ciasto można wykorzystać domową przyprawę do piernika /przepis tu/. Jest ona bardziej aromatyczna, dlatego należy jej dać mniej niż takiej sklepowej.


Aby przygotować ciasto na piernik potrzebujesz:

  • 1 kg mąki pszennej typ 450 lub 480

  • 500 g miodu naturalnego (ja dałam gryczany)

  • 250g masła

  • 200g cukru

  • 4 jajka

  • 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka kakao

  • 130 ml mleka

  • pół łyżeczki soli

  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika 80g lub 2 płaskie łyżki domowej przyprawy do piernika (przepis tu)

Do przełożenia piernika potrzebujesz:

  • 750g najlepiej powideł ( może być też dżem jagodowy czy z czarnej porzeczki)

Do dekoracji:

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 200g czekolady ( najlepiej 100g gorzkiej i 100g mlecznej)

  • 3-4 łyżki płatki migdałów

  • 3-4 łyżki wiórek kokosowych


Do garnka wkładam masło, dodaję miód i cukier. Podgrzewam na małym ogniu, tylko do momentu, aż cukier się rozpuści, ale nie zagotuję. Dodaję przyprawę do piernika, kakao, mieszam i odstawiam do przestudzenia.


ree


Do dużej miski przesiewam mąkę, sodę, sól, dodaję jajka i mleko oraz przestudzoną masę.



ree


Ciasto dokładnie mieszam, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Można to zrobić ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego przy użyciu końcówki do mieszania. Ciasto przekładam do szklanej lub ceramicznej miski, przykrywam ściereczką lub folią spożywczą. Robię w niej dziurki wykałaczką i odstawiam w zimne miejsce (np. do lodówki, piwnicy, czy na balkon) na około 4 – 6 tygodni. Idealna teperatura na leżakowanie ciasta to 5-10 stopni.


ree

Ciasto po leżakowaniu zrobi się twardsze i bez problemu będzie je można rozwałkować.


Ciasto po leżakowaniu dzielę na 3 równe części. Z 1/3 części ciasta robię pierniczki.

Blat posypuję delikatnie maką i każdą część rozwałkowuję na prostokąt mniej więcej 25 na 40 cm. Piekę tylko 2 blaty.


ree

Przekładam na blachę wyłożoną papierem i piekę każdy blat oddzielnie. Czas pieczenia 15-20 minut 170 stopni góra-dół. Każdy kolejny blat piekę 2-3 minuty krócej, ponieważ piekarnik już jest dobrze nagrzany. Jeśli niechcesz robić pierniczków wówczas pieczesz trzy blaty.


Z 1/3 ciasta zawsze piekę pierniki. Wycinam Z nich różne kształty i piekę ok 10-13 minut w 180 stopniach góra-dół.


ree

Jesli chcesz pierniki powiesić na choince zrób w nich dziurki np. słomką do napoji.


ree

Mozesz zrobić rownież pierniczki z nadzieniem.


ree

Gotowe pierniczki przechowuje w pojemniczkach. Potrzebują parę dni, żeby zmięknąć, a później długo się miękkie i pyszne.


ree

Blaty studzę i następnie przekładam powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki lub jeden blat dżemem, a drugi powidłami. Potrzebyjesz około 750g dżemu lub powideł na te trzy blaty. Obciążam deską, owijam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce na 3-5 dni.


ree

ree

ree

Po tym czasie piernik dzielę na dwie cześci 13 x 25 i polewam polewą czekoladową lub lukrem i posypuję orzechami. Każdy piernik można udekorować inaczej.


ree

Polewa czekoladowa:

📌200g czekolady (100g mlecznej i 100g gorzkiej )

📌200 ml śmietanki 30%.


W garnku podgrzewam śmietankę, daję połamaną czekoladę i podgrzewam aż składniki się ładnie połączą, delikatnie studzę i polewam moje piernik.



ree

Pierniki posypuję płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.


ree


Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).


1 komentarz


Anna Misterska
Anna Misterska
14 lis 2023

W składnikach nie ma kakao, a w przepisie jest podane, żeby dodać... Gdzie wkradł się błąd?

Polub

Zapisz się na newsletter i otrzymaj darmowego e-booka na maila z 12 najlepszymi przepisami z bloga!

Dziękuję za subskrypcję! Sprawdź e-mail.

  • Youtube
  • Instagram
  • TIK Tok
  • Facebook Social Ikona

KOPIOWANIE TEKSTU i ZDJĘĆ ZABRONIONE !

© 2020 by Gotuje bo lubie fit. Proudly created with Wix.com

bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel