PIKANTNE ŚLEDZIE z CHILLI


Cześć kochani 😃 dziś zapraszam na śledzika na ostro, którego przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Dziś tj. 16.01 przypada dzień pikantnych potraw, dlatego mój śledzik jest bardzo pikantny 😀🔥🌶️

Lubicie pikantne potrawy czy wolicie łagodne?


Przepis:


  • 4 filety śledziowe w zalewie solonej

  • 2-3 ogóreczki konserwowe

  • 1 czerwona cebula

  • 1 papryczka chili

  • 2 ząbki czosnku

  • 6 łyżek kutchupu łagodnego

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki oleju


Śledzika myję i osuszam ręcznikiem turystycznym, kroję na małe kawałki.

Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, ogórka kroję w drobną kostkę. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Papryczkę chili kroję w drobną kostkę.

Wszystkie składniki wrzucam do talerzyka dodaję olej i mieszam, dodaję musztardę, ketchup oraz pieprz i ponownie mieszam. Do gotowej masy dodaję śledzie, mieszam wszystko razem i wkładam do lodówki na około 2 dni, żeby śledziki przeszły smakiem. Polecam 😀