PLACKI z CUKINII z ŁOSOSIEM i SERKIEM CZOSNKOWYM

Pyszne placuszki z cukinii z łososiem i serkiem czosnkowym. Idealne na śniadanie, obiad lub kolację. W sezonie obowiązkowo, bo je uwielbiam.

Przepis na dwie patelnię ok. 12 placuszków:

  • 1 średnia cukinia

  • 1 średnia cebula

  • 1/3 op.sera fety

  • 2 jajka

  • 3-4 łyżki mąki

  • Natka pietruszki lub koperek

  • Sól i pieprz do smaku

  • Masło klarowane lub olej do smażenia

Cukinię i cebulę obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Następnie solę i zostawiam na 15 minut, aż puści sok. Sok delikatnie odciskam. Daję rozdrobnioną fetę, jajka i mąkę do odpowiedniej konsystencji. U mnie wystarczyło 4 łyżki, ale to kwestia wielkości cukinii i jak bardzo ja odciśnięcie. Dodaję drobno posiekaną natkę lub koperek, jedną lub dwie łyżki, w zależności jak bardzo lubicie.

Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażę na średnim ogniu.


Podaje z sosem czosnkowym i łososiem. Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu mieszam, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i koperek, może być suszony lub świeży.


12 placuszków ma około 636 kcal.


1 placuszek ma około 53 kcal (bez dodatków i bez oleju do smażenia).

Białko: 3g

Tłuszcze: 2,6g

Węglowodany: 4,8g

359 wyświetlenia0 komentarz