Pyszne placuszki z cukinii z łososiem i serkiem czosnkowym. Idealne na śniadanie, obiad lub kolację. W sezonie obowiązkowo, bo je uwielbiam.
Przepis na dwie patelnię ok. 12 placuszków:
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
1/3 op.sera fety
2 jajka
3-4 łyżki mąki
Natka pietruszki lub koperek
Sól i pieprz do smaku
Masło klarowane lub olej do smażenia
Cukinię i cebulę obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Następnie solę i zostawiam na 15 minut, aż puści sok. Sok delikatnie odciskam. Daję rozdrobnioną fetę, jajka i mąkę do odpowiedniej konsystencji. U mnie wystarczyło 4 łyżki, ale to kwestia wielkości cukinii i jak bardzo ja odciśnięcie. Dodaję drobno posiekaną natkę lub koperek, jedną lub dwie łyżki, w zależności jak bardzo lubicie.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażę na średnim ogniu.
Podaje z sosem czosnkowym i łososiem. Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu mieszam, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i koperek, może być suszony lub świeży.
12 placuszków ma około 636 kcal.
1 placuszek ma około 53 kcal (bez dodatków i bez oleju do smażenia).
Białko: 3g
Tłuszcze: 2,6g
Węglowodany: 4,8g
Comments