Dziś zapraszam na pyszny i szybki w przygotowaniu deser ze śliwkami oraz jabłkami pod chrupiącą kruszonką. Pyszny polski deser, który kojarzy min się z jesienią i moim dzieciństwem, pamiętam jak moja mama go robiła. Etapy przygotowania pokazuję na instastory na Instagramie https://www.instagram.com/gotuje_bo_lubie_fit/?hl=pl, więc tam też zapraszam.
Już Wam zostawiam przepis, zróbcie koniecznie, bo szybko się robi, a jest rewelacyjny 😀
Żeby go zrobić potrzebujecie:
8-10 śliwek
1 jabłko
4 łyżeczki cukru trzcinowego Dark Muscovado od @slodkielaczy_diamant
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki wiórek kokosowych
Jabłko obieram i kroję na mniejsze cząstki, śliwki kroję na pół i później jeszcze każdą połówkę na cztery części. Owoce układam w czterech miseczkach, do każdej wsypuję po 1 łyżeczce cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki wiórek kokosowych i 1/4 łyżeczki cynamonu.
Kruszonka:
130g mąki
30g cukru trzcinowego Dark Muscovado od @slodkielaczy_diamant
50g masła
2 łyżeczki płatków migdałowych
Masło rozpuszczam, mieszam z mąką, cukrem i zagniatam kruszonkę. Gotową kruszonką posypuję owoce. Na koniec do każdej miseczki wsypuję jeszcze po 1/2 łyżeczki płatków migdałowych. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę około 30-35 minut, aż kruszonka się delikatnie przyrumieni. Wyjmuję z piekarnika i chwilę studzę.
Do ozdoby:
200 ml śmietany kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru trzcinowego od @slodkielaczy_diamant
1-2 łyżeczki wiórek kokosowych
Śmietankę kremówkę ubijam, na koniec ubijania dodaję 2-3 łyżki cukru pudru trzcinowego. Gotową masą dekoruję zapieczone owoce przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Na koniec posypuję jeszcze każdy deser 1/2 łyżeczki wiórek kokosowych. Smakuje przepysznie
Comments