Postaw mi kawę na buycoffee.to Recenzja ekspresu ciśnieniowego do kawy Melitta Latticia OT Frosted Black F30/0-100
top of page

Recenzja ekspresu ciśnieniowego do kawy Melitta Latticia OT Frosted Black F30/0-100

Dziś zapraszam na pyszną kawkę oraz ciacho kinder country bez pieczenia.



Moja ulubiona kawa to cappuccino lub latte, a jaka jest Twoja ulubiona kawa? Ostatnio miałam okazję testować ekspres ciśnieniowy do kawy Melitta Latticia OT Frosted Black F30/0-100 i szczerze mówiąc bardzo się z nim zaprzyjaźniłam.





Ekspres jest bardzo prosty w obsłudze, ma podświetlane przyciski i co najważniejsze nie zajmuje dużo miejsca w kuchni – jego wymiary to 200 x 352 x 459 mm (szer. x wys. x głęb.), więc idealnie się nadaje do małej kuchni.



Świetnie spienia mleko, przygotujesz w nim m.in.: espresso, cappuccino, latte macchiato, cafe crema, gorącą wodę. To co mi się jeszcze podoba w tym ekspresie to to, że można regulować wielkość napoju podczas zaparzania oraz moc kawy (trzy poziomy).

Ekspres ma wbudowany automatyczny program czyszczenia i odkamieniania i sygnalizuje konieczność odkamienienia. W ekspresie tym można przygotować dwie kawy jednocześnie.

Jeśli podoba Wam się ten ekspres to zostawiam Wam link do niego:




PRZEPIS NA KINDER COUNTRY

A teraz zostawiam Wam przepis na pyszne kinder country bez pieczenia. Przepis na tortownicę 18 cm Spód:

  • 150 g daktyli

  • 80 g płatków owsianych

  • 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego lub masła

  • 1 łyżeczka kakao

Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut , następnie odlewam wodę, dodaję płatki, masło, kakao i blenduję na gładką masę. Masę wykładam do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia (dół i boki). Wstawiam do lodówki i następnie przygotowuję budyń.

Jeśli chcecie zrobić bardziej tradycyjny spód wykorzystajcie herbatniki lub ciastka maślane, owsiane i masło. Herbatniki rozgnieć na mąkę i połącz z rozpuszczonym masłem, wyklej tortownicę. Potrzebujesz:

  • 200 g herbatników

  • ok. 120 g masła.

Masa :

  • 1 budyń waniliowy

  • 250 ml mleka

  • 250 g mascarpone

  • 100 g erytrytolu lub cukru

  • 80 g orkiszu espandrowanego, pszenicy ekspandowanej lub płatków kangus.

Połowę mleka zagotowuję, a w drugiej połowie mieszam budyń. Wlewam budyń na ciepłe mleko, zmniejszam moc grzania pod garnkiem i mieszam energicznie aż powstanie gesty krem. Ugotowany budyń nakrywam foliową torebką, wtedy nie zrobi się nam kożuch i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Mascarpone miksuję z erytrytolem, następnie dodaję po łyżce ostudzonego budyniu i dalej miksuję. Na koniec dodaje orkisz i mieszam masę łyżką. Wykładam na blaszkę i chowam do lodówki. Następnie przygotowuję polewę.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 ml śmietanki 30 %

Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i wkładam do talerza umieszczonego na garnku, następnie dolewam śmietankę. Zagotowuję wodę w garnku, zmniejszam ogień do minimum i mieszam do momentu rozpuszczenia się czekolady i powstania pięknej jednolitej masy. Polewę zdejmuję z garnka i delikatnie studzę, następnie wylewam na ciasto i posypuję orkiszem ok. 20 g. Chłodzę w lodówce przez kilka godzin. Polecam wypróbować.



Post powstał we współpracy RTV EURO AGD oraz Melitta Poland.



bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel