Dziś zapraszam na pyszną kolorową sałatkę z serem halloumi, łososiem i warzywami. Do sałatki wykorzystałam olej rzepakowy, który zawiera 10 razy więcej kwasów omega 3 niż oliwa z oliwek.
Co ważne, olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych – zawiera idealny – z punktu widzenia potrzeb żywieniowych – stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3, tj. 2:1.
Na stronie www.pokochajolejrzepakowy.pl możecie poczytać więcej o właściwościach oleju rzepakowego.
Aby zrobić sałatkę potrzebujecie:
mix sałat z rukolą
1/2 op. serka halloumi
op.łososia wędzonego na zimno
3 łyżki pestek dyni
1 łyżka płatków migdałowych
10-15 pomidorków koktajlowych
sos: 3 łyżeczki musztardy delikatesowej, 2 łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki oleju rzepakowego.
Pestki dyni i płatki migdałów prażę chwilę na suchej patelni, serek halloumi grilluje na patelni grilowej. Pomidorki myję i kroję na pół. Do garnuszka wlewam miód, musztardę, sok z cytryny, chwilę mieszam i na końcu dodaję olej rzepakowy. Sałatę myję i układam na dwa talerze, następnie układam ser halloumi,pokrojone pomidorki, polewam sosem i posypuję pestkami dyni i płatkami migdałowymi i gotowe.
Comentários