SAŁATKA z ŁOSOSIEM i SEREM HALLOUMI


Dziś zapraszam na pyszną kolorową sałatkę z serem halloumi, łososiem i warzywami. Do sałatki wykorzystałam olej rzepakowy, który zawiera 10 razy więcej kwasów omega 3 niż oliwa z oliwek. 

Co ważne, olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych – zawiera idealny – z punktu widzenia potrzeb żywieniowych – stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3, tj. 2:1.


Na stronie www.pokochajolejrzepakowy.pl możecie poczytać więcej o właściwościach oleju rzepakowego.




Aby zrobić sałatkę potrzebujecie:

  • mix sałat z rukolą 

  • 1/2 op. serka halloumi

  • op.łososia wędzonego na zimno

  • 3 łyżki pestek dyni

  • 1 łyżka płatków migdałowych

  • 10-15 pomidorków koktajlowych

  • sos: 3 łyżeczki musztardy delikatesowej, 2 łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki oleju rzepakowego.


Pestki dyni i płatki migdałów prażę chwilę na suchej patelni, serek halloumi grilluje na patelni grilowej. Pomidorki myję i kroję na pół. Do garnuszka wlewam miód, musztardę, sok z cytryny, chwilę mieszam i na końcu dodaję olej rzepakowy. Sałatę myję i układam na dwa talerze, następnie układam ser halloumi,pokrojone pomidorki, polewam sosem i posypuję pestkami dyni i płatkami migdałowymi i gotowe.