SAŁATKA z CYTRUSAMI


Lekka kolorową sałatkę z wykorzystaniem cytrusów. Lubicie dodawać cytrusy do sałatek?


Warto jeść cytrusy w okresie zimowym, ponieważ zawierają dużo witaminy C, która pomaga wzmacniać odporność organizmu. Warto również je myć, gdyż w skórce znajduje się najwięcej zanieczyszczeń. Ja do mycia owoców i warzyw używam płynu @onlybio.life który usuwa zanieczyszczenia, nie zmienia smaku i zapachu oraz działa antybakteryjnie.


Przepis na moją sałatkę. Aby ją zrobić potrzebujecie:

  • opakowanie mix sałat

  • 1 mały grejpfrut

  • 2 pomarańcze

  • 1/2 dojrzałego awokado

  • pestki z połowy granata

  • serek sałatkowy lub ser typu feta około 180 g

  • pestki dyni do posypania około 3-4 łyżki

  • sos: 2 łyżeczki musztardy delikatesowej, 3 łyżeczki miodu, 2 łyżki sok z cytryny, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.


Do garnuszka wlewam miód, musztardę, sok z cytryny, chwilę mieszam i na końcu dodaję olej.


Wszystkie warzywa i owoce myję. Na dwóch talerzach rozkładam mix sałat. Cytrusy obieram i kroję na ćwiartki oraz układam na sałacie. Pestki dyni prażę na suchej patelni, ser kroję w kostkę i układam na sałacie. Awokado kroję w cienkie plasterki i układam na sałacie. Sałatę posypuję pestkami dyni i granata. Pycha i tyle witaminy.





424 wyświetlenia0 komentarz