SA艁ATKA z PIECZON膭 FL膭DR膭


Witajcie kochani 馃榾 kolejny przepis jaki przygotowa艂am dla Was w ramach projektu Naturalnie Ba艂tyckie to lekka sa艂atka z pieczon膮 fl膮dr膮 idealna na obiad lub kolacj臋.


Fl膮dra bardzo podobna jest do turbota, na blogu pisz臋 jak odr贸偶ni膰 te ryby od siebie, wi臋c zapraszam r贸wnie偶 na www.gotujebolubiefit.pl


A tu przepis na sa艂atk臋. Aby j膮 przygotowa膰 potrzebujecie:

  • 2 fl膮dry

  • 1艂y偶k臋 mas艂a

  • p贸艂 cytryny

  • przyprawy: s贸l, pieprz, tymianek

Fl膮dry patrosz臋, wycinam filety, myj臋 i osuszam r臋cznikiem turystycznym. Nast臋pnie skrapiam cytryn膮 i przyprawiam przyprawami. Wk艂adam do naczynia 偶aroodpornego dodaj臋 mas艂o i zapiekam 20 minut w 180 stopniach.


  • 150 g mix sa艂at

  • p贸艂 awokado

  • p贸艂 偶贸艂tej papryki

  • 10 pomidork贸w koktajlowych

  • 5 czarnych oliwek

  • 2艂y偶eczki koperku

  • 2艂y偶ki oliwy z oliwek

  • 2艂y偶czki soku z cytryny


Sa艂at臋 myj臋 i uk艂adam na talerzu, nast臋pnie uk艂adam awokado i 偶贸艂t膮 papryk臋 pokrojon膮 w paski, pomidorki pokrojone na p贸艂, oliwki, upieczon膮 fl膮dr臋 , posypuj臋 koperkiem i polewam oliw膮 z oliwek i sokiem z cytryny. Smakuje rewelacyjnie 馃榾


Co powiecie na tak膮 kolacj臋?