Witajcie kochani 😀 kolejny przepis jaki przygotowałam dla Was w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie to lekka sałatka z pieczoną flądrą idealna na obiad lub kolację.
Flądra bardzo podobna jest do turbota, na blogu piszę jak odróżnić te ryby od siebie, więc zapraszam również na www.gotujebolubiefit.pl
A tu przepis na sałatkę. Aby ją przygotować potrzebujecie:
2 flądry
1łyżkę masła
pół cytryny
przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Flądry patroszę, wycinam filety, myję i osuszam ręcznikiem turystycznym. Następnie skrapiam cytryną i przyprawiam przyprawami. Wkładam do naczynia żaroodpornego dodaję masło i zapiekam 20 minut w 180 stopniach.
150 g mix sałat
pół awokado
pół żółtej papryki
10 pomidorków koktajlowych
5 czarnych oliwek
2łyżeczki koperku
2łyżki oliwy z oliwek
2łyżczki soku z cytryny
Sałatę myję i układam na talerzu, następnie układam awokado i żółtą paprykę pokrojoną w paski, pomidorki pokrojone na pół, oliwki, upieczoną flądrę , posypuję koperkiem i polewam oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Smakuje rewelacyjnie 😀
Co powiecie na taką kolację?
Comments