SA艁ATKA ze SZPROTKAMI


Dzie艅 dobry kochani 馃槂 dzi艣 zapraszam na pyszn膮, kolorowa sa艂atk臋 ze szprotkami. Przepis ten przygotowa艂am w ramach projektu #naturalnieba艂tyckie, a pomys艂 wrzucam dzi艣, poniewa偶 dzie艅 21 listopada zosta艂 ustanowiony 艢wiatowym Dniem Rybo艂贸wstwa. To 艣wi臋to zosta艂o ustanowione, aby u艣wiadomi膰 ludziom, 偶e zasoby naszych jezior, rzek i m贸rz s膮 ograniczone. Dlatego je艣li nadal chcemy 艂owi膰 ryby, musimy robi膰 to z g艂ow膮.


Zr贸wnowa偶one rybo艂贸wstwo ma wp艂yw na przysz艂o艣膰 艣rodowiska naturalnego, nasz膮 i naszych dzieci. Warto wspiera膰 te firmy, kt贸re stosuj膮 odpowiedzialne zasady po艂ow贸w i dbaj膮 o r贸wnowag臋 przyrody.


Zr贸wnowa偶one po艂owy nie zaburzaj膮 naturalnej r贸wnowagi w ekosystemie morskim, pozostawiaj膮 wi臋cej ryb w morzach i oceanach, sprzyjaj膮 innym morskim zwierz臋tom.


Coraz cz臋艣ciej jako 艣wiadomi konsumenci oczekujemy potwierdzenia, 偶e ryby, kt贸re kupujemy, pochodz膮 z 艂owisk na Ba艂tyku prowadzonych z zachowaniem r贸wnowagi 艣rodowiska morskiego.


Wi臋cej o zr贸wnowa偶onym rybo艂贸wstwie przeczytacie tutaj https://naturalniebaltyckie.pl/zrownowazone-rybolowstwo


Ryby i owoce morza to podstawa diety dla ponad miliarda ludzi na 艣wiecie. Decyzje, kt贸re codziennie podejmujemy w sklepach, maj膮 wp艂yw na to, co robi膮 producenci ryb i rybacy. Je艣li b臋dziemy wybiera膰 produkty z logo MSC, coraz wi臋cej firm b臋dzie spe艂nia膰 standardy zr贸wnowa偶onego rybo艂贸wstwa.


Niebieski znak MSC (Marine Stewardship Council) znajduje si臋 na dzikich rybach i owocach morza. Te pochodz膮ce z hodowli, oznaczone s膮 zielonym znakiem ASC (Aquaculture Stewardship Council).


NATURALNIE BA艁TYCKIE to z kolei logo, kt贸re informuje, 偶e mamy do czynienia z ba艂tyck膮 ryb膮, z艂owion膮 przez polskich armator贸w, o najwy偶szych kategoriach 艣wie偶o艣ci (鈥瀍kstra鈥 lub 鈥濧鈥). Tym znakiem pos艂uguj膮 si臋 polscy producenci, spe艂niaj膮cy najwy偶sze standardy jako艣ciowe i 艣rodowiskowe.


Lubicie szprotki? Szprotki to ma艂e rybki z rodziny 艣ledziowatych, w Ba艂tyku osi膮ga 10鈥14 cm, a w Morzu P贸艂nocnym dorasta do 17 cm. Cia艂o szprota jest pokryte srebrnymi 艂uskami, niebieskawymi na grzbiecie, g艂owa bez艂uska, wieczko skrzelowe g艂adkie, oczy z w膮skimi powiekami t艂uszczowymi. Cecha szczeg贸lna: szorstka kraw臋d藕 brzucha. P艂ywa blisko powierzchni morza, w 艂awicach.


Mi臋so szprota jest 艣cis艂e, soczyste, o do艣膰 wyrazistym smaku, lekkostrawne.



Przepis na sa艂atk臋:

  • 20 szprotek ba艂tyckich

  • 1 sa艂ata karbowana

  • 3 jajka

  • 1/2 fioletowej cebuli

  • ma艂e opakowanie pomidork贸w koktajlowych (oko艂o 20 sztuk)

  • Sos: 3 艂y偶eczki musztardy francuskiej, 1 艂y偶eczka miodu, sok z po艂owy cytryny, 2 艂y偶ki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.


Do garnuszka wlewam mi贸d, musztard臋, sok z cytryny, chwil臋 mieszam i na ko艅cu dodaj臋 oliw臋.


Sa艂at臋 myj臋, osuszam r臋czniczkiem papierowym, rw臋 na mniejsze cz臋艣ci i uk艂adam na dw贸ch talerzach. Dalej myj臋 pomidorki, kroj臋 na p贸艂 i uk艂adam na sa艂acie. Cebul臋 czerwon膮 kroj臋 w p贸艂 kr膮偶ki i uk艂adam na sa艂acie.


Jajka gotuj臋 na twardo. Nast臋pnie studz臋 obieram, kroj臋 w 膰wiartki i uk艂adam na sa艂acie. Szprotki patrosz臋, odcinam g艂owy, wyjmuj臋 wn臋trzno艣ci i kr臋gos艂up. Szprotki s膮 bardzo delikatne, dlatego wa偶ny jest ostry n贸偶. Wypatroszone rybki myj臋 zimn膮 wod膮 i osuszam delikatnie r臋cznikiem papierowym. Nast臋pnie rybki obtaczam w m膮ce pszennej pe艂noziarnistej i sma偶臋 na dobrze rozgrzanej patelni. Dzi臋ki tej m膮ce s膮 fajne chrupi膮ce. Ciep艂e rybki uk艂adam na sa艂acie i polewam gotowym sosem. Polecam jest pyszna.




* informacje, kt贸re zamie艣ci艂am w tym wpisie pochodz膮 ze strony Naturalnie Ba艂tyckie.


Zapraszam r贸wnie偶 na profil Naturalnie Ba艂tyckie na Facebook: www.facebook.com/naturalniebaltyckie gdzie znajdziesz du偶o ciekawych informacji i przepis贸w z wykorzystaniem ryb ba艂tyckich.




488 wy艣wietle艅0 komentarzy